Gå til sidens hovedinnhold

Husmannsvesenets tid er ikke forbi, NHO og Arbeidstilsynet

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Husmannstida: Før sto man med lua i handa og ventet på jobb. Man slo blikket i bakken, i møte med storbonden på gården. I dag står, spiser og sover mange med mobilen i handa, og venter på neste oppdrag. Nå ønsker arbeidsgiverne å ta kontroll over fritida vår, også.

"Det er forbudt at snakke i Arbejdstiden. Der gøres opmerksom paa at en Ansats Ærbarhed, Properhed og Ansvarsfølese vil blive draget i Tvil dersom han ryger Cigarer, drikker Alkohol af enhver Slags, spiller Billard eller deltager i politiske Møder."

Utdraget er hentet fra et arbeidsreglement fra 1872. Det er kanskje dit NHO helst vil ta oss tilbake?

I stadig flere arbeidskontrakter som blir lagt fram for arbeidstakere, er det tatt inn bestemmelser der man må innhente arbeidsgivers skriftlige forhåndssamtykke før man:

- Påtar på seg annet ulønnet eller lønnet arbeid.

- Verv.

- Oppdrag.

Dette er del av en standardkontrakt utarbeidet av NHO, med vilkår uavhengig om man er fulltidsansatt eller deltidsansatt helt ned i 5 prosent (!) stilling.

Sett at man ikke har høyere stilling enn 5 prosent, noe som de langt færreste vil kunne leve av. Skal man da måtte innhente skriftlig forhåndssamtykke, før man tar seg annen jobb? Eller om man stiller til folkevalgte verv? Og hva med tillitsverv i fagorganisasjoner? Borettslaget? Barnets idrettslag? Dette framstår høyst urimelig også ved full stilling.

Vi har forståelse for at man stiller krav til at man stiller uthvilt og opplagt på jobb, i den tid man skal stå til disposisjon for arbeidsgiver. Vi har også forståelse for en lojalitetsplikt til ikke å ta arbeid i konkurrerende virksomheter. Men, som organiserte arbeidere, finner vi oss ikke i disse vilkårene. Og det bør ingen andre gjøre, heller. Er du utsatt for noe lignende, oppfordrer vi deg til å ta kontakt med Arbeidstilsynet.

Arbeidstakerne er generelt regnet som den svake part, opp mot arbeidsgiver. Som jobbsøker er man i en ekstra underlegen posisjon, og trenger derfor et vern mot denne type slavevilkår.

Vi avkrever derfor svar fra NHO Innlandet – hva er deres intensjoner? Arbeidstilsynet – hva gjør dere med dette?