Gå til sidens hovedinnhold

Hva skal jeg gjøre i tunell, med doble sperrelinjer, ingen reelle avkjøringsmuligheter, det er møtende trafikk og ambulansen i utrykning bak meg vil forbi?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Langfredag 2. april rundt halv fire var det god stemning i bilen på vei til hytta. Vi ante fred og ingen fare der vi lå med en marsjfart på 80 km/t inn i Øyer-tunellen. Sånn halvveis inn i tunellen kommer det en ambulanse bak oss. Ambulansen har blålys, sirener og blinker med frontlysene og gir på alle mulige måter klare signaler om at den må forbi. Det er møtende trafikk og selvfølgelig vanskelig å komme forbi. Til alt overmål kommer ambulanse nummer to med blålys i mot oss, samtidig som ambulanse nummer en fortsatt jager bak for å komme forbi.

I Øyer-tunellen er det tidvis sos-lommer beregnet for å kunne få bilen unna veibanen ved motorstopp, punktering eller annet. Slike lommer er ganske korte og de er ikke beregnet for å kjøre innpå i 80 km/t. Vi valgte allikevel å kjøre innpå ei slik lomme for å slippe ambulansen forbi, vel vitende om at det har skjedd ulykker i lignende situasjoner. Riktignok ikke i tunell, men på E6 ved Biri. Og mens vi er på vei inn i sos-lomma, suser ambulanse en nordover mens ambulanse to peiser på mot sør. Begge med blålys og blinkende frontlys i hver sin retning, «vår» ambulanse også med sirener - inne i tunellen.

Vi er alle lært å kjøre inn til siden av vegen når blålysetatene kommer og er i utrykning. Men hva skal du egentlig gjøre i en tunell hvor kjørefeltene er adskilt med doble sperrelinjer, det er møtende trafikk, smal veiskulder og sos-lommene egentlig er for korte til å stoppe på? Når det kommer ambulanse bak som signaliserer at den skal forbi?

Jeg anslår at ambulansens forbikjøring av oss og personbilen foran oss utgjør omlag 5 sekunder spart kjøretid. Det kan sikkert være viktig for pasienten utrykningen gjelder, men er 5 sekunder så viktig at det er riktig å utsette oss tre i vår bil, den ene personen i bilen foran oss, personell og evnt pasient i den møtende ambulansen, øvrig møtende trafikk, samt personell og pasient i egen bil for svært forhøyet risiko for alvorlig ulykke i tunell for 5 sekunder spart reisetid?

Så vet jeg ikke om det var flere biler i Øyer-tunellen samtidig, men det er jo ikke usannsynlig at flere opplevde et risikofylt møte med ambulansen denne ettermiddagen.

Kjære utrykningspoliti og Statens Vegvesen; hva skal jeg gjøre når jeg er i tunell med doble sperrelinjer, ingen reelle avkjøringsmuligheter, det er møtende trafikk og ambulansen i utrykning bak meg vil forbi?

Kjære ambulansesjåfør og Sykehuset Innlandet; er dette grei trafikal atferd for kjøretøy i utrykning?

Anne Lise Fredlund, Lillehammer