Gå til sidens hovedinnhold

Hvilken farge har «De gule vestene»?

Gunnar Tore Larsen

Lillehammer

Artikkelen er over 2 år gammel

debatt Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

SV-leder Audun Lysbakken sier til Klassekampen at hvis han hadde vært fransk, ville han tatt på seg gul vest. Da ville han i så fall hatt muligheten til å møte Italias visestatsminister Luigi Di Maio. Han var nylig i Paris og møtte ledelsen for "De gule vestene". Et vellykket møte, skal vi tro den samme Luigi Di Maio, som la ut et bilde av seg selv og sine franske venner på Instagram med teksten : «Dette er et vakkert møte, det første av mange vi planlegger."

Luigi Di Maio, fra populistiske Femstjernersbevegelsen, nevnes som den ene av Italias to sterke menn, den andre er innenriksminister Matteo Salvini fra ytre høyre-partiet Liga. De har begge gjort det man kan forvente av italienske høyrepopulister med høy sigarføring og sterk selvfølelse, ertet på seg Frankrike og landets president Emmanuel Macron. Di Maios Paris-besøk og bildet med tekst, var dråpen som fikk det franske beger til å flyte over. Macron hjemkalte sin ambassadør i Roma nærmest på dagen. Det har ikke Frankrike gjort på mer enn 70 år, så naboforholdet er ikke av de mest hjertelige for tiden. Di Maio og Salvinis hovedanliggende er å svekke for ikke å si torpedere, Macrons visjon om et føderalt, globalt og mer integrert EU. Italienerne vil erstatte aksen Paris- Berlin med Roma- Warszawa ifølge Salvinis uttalelser, da han tidligere denne måneden gjestet Polen og Jaroslaw Kaczynski fra det høyreorienterte og EU-skeptiske regjeringspartiet PiS.

– Populister fra Italia og Polen burde starte en «europeisk vår», sa Salvini og hevdet det kan bidra til å erstatte sentrumsorienterte politikere fra Tyskland og Frankrike ved neste valg i EU-parlamentet.

Planen er som vi forstår, å samle Europas høyrepopulister for å oppnå et best mulig resultat ved valget til EU-parlamentet 23.–26. mai i år. De mest optimistiske mener høyrepopulistene kan bli EU-parlamentets sterkeste gruppering. Uti fra dagens situasjon, skal det godt gjøres, men mye kan som kjent skje i politikken på tre måneder.

Men skal de lykkes, må de samtidig klare å svekke Macron og den nevnte aksen Paris-Berlin tilstrekkelig til at de ikke makter å komme videre med sine visjoner for den europeiske unionen. Og da hjelper det med gode forbindelser til dem som for øyeblikket skaper mest problemer for den franske presidenten, "De gule vestene".

Påstanden om at "De gule vestene" skulle være en samlet protestbevegelse på den franske politiske venstreside, lekker derfor stadig mer vann og må sies ikke å stå til troende. Besøket til den italienske visestatsministeren er bar ett av etter hvert nokså mange eksempler som peker i retning av en mer broket politisk bevegelse enn det mange synes å mene, for ikke å si ønske seg. Det er klare tegn på dyp splittelse, og beslutningen om å stille eget parti til EU-valget i mai, har møtt sterk motstand innad i bevegelsen. Ingrid Levavasseur, en av de ledende figurene i«De gule vestene», er bevegelsens eller partiets toppkandidat til EU-valget. Hennes syn på EU ligger klart nærmere Marine Le Pen og Front National enn det gjør hennes egen president, Emmanuel Macron, skal vi dømme etter det hun har uttalt så langt.

Men dette må ikke forlede noen til å tro at de som har ikledd seg gul vest og gått ut i de franske byers gater og demonstrert hver lørdag siden desember i fjor, er høyrepopulister alle som en. Da har man fått et fullstendig galt bilde av dagens politiske situasjon i Frankrike. Demonstrasjonene er et berettiget og alvorlig uttrykk for den mildt sagt vanskelig livssituasjon hundretusener for ikke å si millioner av franskmenn nå opplever. Høy ledighet ikke minst blant de unge, store sosiale problemer og en økonomi som for de fleste, ikke rekker til de daglige behov, er noen av de utfordringer dette landet står overfor og må finne ut av – og det haster. Om løsningen ligger i et tettere samarbeid med de franske og italienske høyrepopulistene, er derimot mer tvilsomt ...