Året startet med at regjeringen ba folk sette det sosiale livet på pause. Regjeringen innførte også skjenkestopp over hele landet. Mandag ga statsminister Erna Solberg beskjed om at skjenkeforbudet fortsetter minst en uke til. Denne beskjeden smerter en allerede blødende restaurant- og utelivsbransje.

Regjeringen viser til at serveringsbransjen er sterkt overrepresentert når det gjelder smitte. I en rapport fra en dansk ekspertgruppe, kommer det fram at barer har stor påvirkning på hvor mye smitte som spres.

Begrunnelsen er ingen trøst for serveringssteder som nå mangler folk rundt bordene eller har vært nødt til å stenge helt. Den økonomiske kneika vil for mange serveringssteder bli for tøff å komme over. Reiselivet i Gudbrandsdalen risikerer å stå fattigere igjen.

Neste uke, når skjenkestoppen skal vurderes på ny, bør regjeringen gjøre det mulig for kommuner med lite smitte å servere alkohol. Nord-Frons ordfører Rune Støstad har bedt om å få bestemme mer selv. Strenge tiltak oppleves ikke rettferdig, verken for næringsliv, politikere eller privatpersoner, dersom smitte i en kommune omtrent ikke er til stede.

Dugnadsånden holder seg best dersom tiltakene kjennes rimelige

Heldigvis får kommunene nå større frihet til å vurdere om skolene skal driftes på rødt eller gult nivå. Fritidsaktiviteter for barn og unge kan også tas opp igjen. Regjeringen sier de prioriterer barn- og unge. Det er bra. Voksne er i større grad rustet til å takle baksidene smittevernreglene fører med seg. Vaksinen gir lys i sikte, men likevel må vi belage oss på restriksjoner i lang tid. Regjeringen ber oss forberede oss på at restriksjoner vil fortsette over sommeren.

Kommuner har vist at de klarer å slå ned på store utbrudd. Det er derfor viktig at regjeringen løsner grepet når mulig og gir kommunene frihet til å tilpasse reglene ut ifra sin situasjon. Dugnadsånden holder seg best dersom tiltakene kjennes rimelige.