Gå til sidens hovedinnhold

Hvor var mor og far natt til 1.mai?

Artikkelen er over 2 år gammel

gd mener Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vinstrarussen reagerer. Da avgangselevene møttes for å feire kvelden før 1. mai, dukket mange mindreårige opp. Og de ble. I det som skulle være russens festlige omgivelser, gikk også barn i ungdomsskolealder fra hele midtdalen beruset inn i mai måned.

Det er Vinstra-russens presidentskap som målbærer bekymringene for ung festkultur. Russen forsøkte å få bistand fra politiet for å få ungdomsskoleelevene sendt hjem, uten å få respons. Etter festen, adresserer russen dette dit hvor det først og fremst bør adresseres; til foreldrene.

Hvor var mor og far da mange titalls 13- og 14-åringer feiret inngangen til mai i Kåja på Vinstra? Noen helt sikkert fullstendig uvitende. Andre burde kanskje forstått, selv om sønn eller datter ikke har kunngjort en for tidlig festdebut ved middagsbordet.

I dag vet alle, takket være reaksjoner fra russ som ikke assosieres med verken barnefylla eller det ungene gjorde av hærverk i området.

Selv om ansvaret åpenbart er foreldrenes, var det en feilvurdering ikke å sende politi til stedet. Beslutningen ble tatt på operasjonssentralen på Hamar. Det er lett å anta at beslutningen hadde blitt en annen dersom beslutningen hadde blitt tatt nærmere begivenhetenes sentrum.

Selv om hendelsene ikke skulle omfatte alvorlige ordensforstyrrelser med tilhørende fare for liv og helse, er det slik at mindreårige i omgang med alkohol gjerne er barn ute av stand til å ta vare på seg selv.

Mindreårige i omgang med alkohol er barn ute av stand til å ta vare på seg selv

Dette handler også om hvordan politiet skal gjennomføre sitt forebyggende arbeid. Vi er ikke i tvil om at etatens tilstedeværelse ved liknende samlinger i Gudbrandsdalen gjennom mange år hadde god effekt.

Les også: