Gå til sidens hovedinnhold

Hvordan blir du plastsmart?

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Har du pusset tennene
i dag? Sminket deg? Kledd på deg? Spist ost på brødskiven? Kjørt bil til jobben? Vært på fotballtrening på kvelden? Det er plast overalt rundt oss. Fra tannkremen til kunstgressbanen.

Plast er i utgangspunktet et fantastisk produkt, som har gjort hverdagen vår både tryggere og enklere. Det er slitesterk, lett, fleksibel - og fremfor alt billig. Dessverre har den enorme veksten i produksjon og forbruk gjort at vi drukner oss selv og naturen i plast. Vi drukner i et materiale som - etter alt vi vet - kan vare evig. Hvert år kaster vi enorme mengder. Over alt i hele verden. Nesten daglig kan vi lese om fisk med magen full av plast, fugler med plast rundt halsen, mikroplast i drikkevannet og forskere som finner plast i menneskekroppen.

Visste du at det produseres rundt 359 millioner tonn plast årlig i verden og at ca. halvparten produseres for engangsbruk?

Visste du at det tar 450 år å bryte ned en plastflaske?

Visste du at mer enn 7 tonn plast havner i havet hvert minutt?

Mange tenker at «hva har det si hva jeg gjør?». Selv om plastproblematikken er så stor og gjennomgripende at det er avgjørende med endringer på systemnivå, er individuelle tiltak svært nødvendige. Privatpersoner er ansvarlig for en betydelig del av overforbruket og plastforsøplingen. Vi har selv kontrollen når det kommer til eget forbruk, så dette kan vi faktisk gjøre noe med. Vi kan ikke fraskrive oss ansvar når plastforsøpling er et problem utenfor egen inngangsdør.

Hvordan kan vi forbrukere bidra til å løse utfordringene plast medfører? Det er ikke alltid så lett å vite hvor skoen trykker, eller hvilke tiltak som er best for klima, helse og miljø. Derfor skal Framtiden i våre hender i samarbeid med Ducky.eco arrangere en plastutfordring for husholdninger i 13 norske kommuner og Vestland fylke i oktober. Husholdningene skal konkurrere om å redusere plastavtrykket sitt mest mulig. Dette for å vise hvordan vi alle kan bli flinkere plastforbrukere og hva vi kan få til hvis alle bidrar.

Plastutfordringen har som mål å opplyse og hjelpe forbrukere med å ta gode valg i hverdagen, og hvordan man kan unngå unødig plastbruk og ubevisst bidra til plastforsøpling. For er det én ting som hjelper i kampen mot plast, så er det å redusere bruk av plast.

Plast er et komplekst, globalt og strukturelt problem som vi forbrukere dessverre ikke kan løse alene. Men som forbrukere kan vi stå sammen i kampen mot bedre plastforvaltning og kreve at renholdsverk, importører, produsenter og Grønt Punkt til å ordne opp i eget hus. Dere må sørge for at vår sorterte plast blir til nye produkter! Folk er mer enn villig til å både vaske, sortere og stappe plast så lenge vi ser at det nytter og at dere også tar ansvar.

Visste du at gjenvinningssymbolet på plast-emballasjen ikke sier noe om hvorvidt emballasjen faktisk lar seg resirkulere, bare at avgift er betalt inn til Grønt Punkt?

Hvordan blir du plastsmart? Gjennom den digitale plattformen Ducky kan du lære hvordan man blir en plastsmart forbruker. Verktøyet er designet for å gjøre det morsomt og enkelt for folk å gjennomføre aktiviteter og endre vaner. Påmeldingsfristen er 27. september.

Camilla Lillehagen, prosjektleder i Framtiden i våre hender, Region Innlandet, Lillehammer