Gå til sidens hovedinnhold

Hvordan kan vi redde Olympiaparken?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

For få dager siden kom meldingen om at det blir nasjonalt stevne i Olympiaparken som «erstatning» for verdenscupen som ble avlyst på grunn av pandemien. Vi gleder oss over at anleggene og løypene igjen kommer til å koke av aktivitet. Det er slik vi gjerne vil ha det! Dagens kunngjøring om at vinterens VM for parautøvere utsettes fra februar 2021 til januar 2022 er imidlertid en stor skuffelse som uunngåelig vil måtte få konsekvenser for Olympiaparken.

Hvordan kan vi fortsette å glede oss over anleggene? «Alle» er enige i at vi ikke har råd til å fortsette å understøtte Olympiaparken med titalls millioner hvert år. Behovet for vedlikehold har samlet seg opp over tid og vil bli en formidabel utfordring i årene fremover.

Hva må vi gjøre?

1. Vi må kutte kostnader. Alle aksjeselskaper – også Olympiaparken AS - som ikke har arbeidsoppgaver til medarbeiderne må dessverre permittere de medarbeiderne som kan unnværes. Olympiaparken AS har 35 medarbeidere. De må følge spillereglene som alle andre. Oddvar Møllerløkken (H) har gjentatte ganger foreslått dette uten at han er blitt bønnhørt – senest i tirsdagens formannskapsmøte.

2. Vi må undersøke om andre eierforhold eventuelt samarbeidsmodeller kan fungere bedre enn at kommunen er eneansvarlig som i dag. Dette ble enstemmig vedtatt på formannskapsmøtet den 14.6.2020, men siden trukket tilbake i kommunestyremøtet den 16.6. Ingunn Hovemoen (SP) stilte spørsmål om dette på formannskapsmøtet.

3. Vi må undersøke om andre anlegg i Norge har driftsmodeller som helt eller delvis kan benyttes på Lillehammer. Terje Rønning (V) nevnte på tirsdagens formannskapsmøte en rekke byer (f.eks. Skien) som har sammenlignbare anlegg med Lillehammer.

4. Vi må være åpne for å vurdere om alle anlegg kan videreføres som i dag (f.eks. Bob- og Akebanen) i tråd med Øyvin Åmodts (Rødt) innlegg på formannskapsmøtet.

Forslaget som ble presentert på formannskapsmøtet går ut på at en komite skal vurdere om Olympiaparken AS skal drive anleggene og arrangementene eller om all virksomhet skal legges under kommunen. Komiteen skal etter planen legge frem sin innstilling i august/september 2021.

Det er en utbredt oppfatning i det politiske miljøet at den planlagte analysen bør bli utvidet til også å omfatte punktene 1 til 4 og at fremdriftsplanen vurderes på nytt.

Jonas Øglænd, Lillehammer