Gå til sidens hovedinnhold

Hvorfor gir vi bilister blaffen gang på gang?

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.


Fredag kveld skreiv utrykningspolitiet ut hele 55 forenklede forelegg, og fratok fem sjåfører førerkortet, på E6 over Dovrefjell. Den høyeste hastigheten som ble mål var 132 km/t i 80-sonen. I slutten av mai ble 37 personer tatt i fartskontroll og fem fikk bot for bruk av mobiltelefon på samme strekning.

Utrykningspolitiet sine kontroller vitner om at altfor mange gir blaffen i reglene som gjelder i trafikken. Hvorfor gir vi bilister blaffen gang på gang? Kontrollene tyder på at for mange setter egne behov fremfor hensynet til andre.

På vegen er vi sjelden alene. Ofte har vi passasjerer med oss. Plutselig kan det vi tenker aldri kom til å ramme oss, nettopp skje. Reglene finnes. Både for fart og mobilbruk. Kontroller og straffer hjelper, derfor er det viktig at politiet har ressurser til å sette inn krefter der folk ferdes.

Regjeringen var lei av at folk ikke adlød forbudet mot mobilbruk. Derfor hevet de bøtene fra 1700 til 5000 kroner. Samtidig ble antall prikker økt fra to til tre.

Dette ser ut til å ha effekt. 14 prosent færre har blitt tatt for ulovlig mobilbruk, sammenlignet med første halvår i fjor. Samtidig viser en fersk undersøkelse at 49 prosent av bilførerne mener det er greit å bruke mobilen når bilen står i ro i kø eller lyskryss.

Reglene er klare. Det er ikke lov. Politiet kan ikke passe på oss i ethvert kryss eller på enhver veg dag og natt. Vi har et ansvar selv. Et ansvar som er mye viktigere enn å sjekke nyheter eller været på mobilen, eller spare inn fem minutter på reisetiden på E6. Det handler ikke bare om penger vi må betale dersom politiet tar oss. Det handler om andres liv.

Sommeren er tida på året det skjer flest alvorlige trafikkulykker. Nå er det tid for å ta det ansvaret vi har for oss selv og andre i trafikken.

Les også

Frykter dødsulykker på E6 over Dovrefjell: – Jeg er bekymret

Les også

Annenhver bilfører mener dette er greit: – Kan bli skjebnesvangert