Gå til sidens hovedinnhold

Hyttemarkedet koker, men det kan roe seg ned raskt

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Hyttemarkedet koker ifølge avisene og det er ville priser. Men er det kun en kortvarig bølge? I tilfelle bør kommuner og firma som satser på større utbygginger, tenke seg om. De som kjøper seg hytte for delvis å leie ut, bør også merke seg at markedet kan falle vesentlig og raskt i tiden som kommer. Spørsmålet er om pandemien gir bare kortvarige endringer i nordmenns ferieatferd?

Det er lite erfaringsmateriale å bygge slike vurderinger på. Men reiseundersøkelsene til SSB viser at utviklingen i nordmenns feriereiser til utlandet vil være avgjørende.

Erstatter Norgesferie reiser til utlandet? Nå er hyttemarkedet påvirket av at nordmenn har spart nærmere 100 milliarder på ikke reise utenlands på ferie. Bare i 2020 sank ferieforbruket utenlands med hele 76 milliarder. Noe ble erstattet med vesentlig rimeligere ferier i Norge ifølge SSB, men ferieforbruket i hjemlandet økte «bare» med 17 milliarder fra 2019 til 2020. Nordmenn sparte med andre ord nesten 60 ferie-milliarder som de i stedet kunne bruke til å kjøpe for eksempel hytter, hus, båter og aksjer eller sette dem i banken.

Reiserestriksjonene fordoblet nordmenns ferieforbruk i hjemlandet i 2020 (opp 14,5 milliarder ifølge SSB), men ujevnt fordelt geografisk. For det første var ferie i norske storbyer ikke noe alternativ til å feriere i London, Paris eller Roma. Kun 5 % ferierte i større byer i hjemlandet både i 2020 og 2019. Når en ikke kunne reise til Syden dro flere på ferie ved sjøen sørpå. Men først og fremst førte pandemien til en sterk vekst i nordmenns campingferier på Vestlandet og i Nord-Norge. Innlandet fikk mindre enn en kunne forventet.

Vil endringene vare lenge? Regjeringen forventer en normalisering før juli, men smitterisikoen er stor fortsatt i utlandet. På kort sikt vil nok de aller fleste velge sommerferie også i Norge. Nordmenn vil imidlertid i år ha spart ytterligere 20–30 milliarder av før reiserestriksjoner er opphevet. Betalingsevnen – og viljen – til å kjøpe ulike feriegoder som hytter øker nok tilsvarende, og også for spesielle og dyrere ferieopplevelser i hjemlandet.

Etter en kort sommersesong kan en betydelig del av norsk etterspørsel bli borte ganske raskt. En grunn er at de nordmenn som ferierte i utlandet i 2019 overnattet i stor grad (34 %) på egne fritidshus eller hos slekt og venner. De tilbrakte i alt 19 millioner ferienetter i private boliger uten for Norges grenser. Eierne av slike fritidshus vil nok ganske raskt reise ut for å besøke og bruke eiendommene sine når restriksjonene blir opphevet. De som har feriert hos slekt og venner i utlandet, vil neppe slutte med det. Ikke minst gjelder det nok norske innvandrere. Da kan fort 30–40 % av pandemieffekten i 2020 i Norge forsvinne etter noe tid.

I tillegg er det store grupper som pleier å dra på hotellferier til Syden eller til storbyer utenlands, gjerne et par ganger i året. Disse reisevanene er godt innarbeidet.

En langtidsstudie av stabilitet og endring i norske ferievaner påviste merkverdig stabilitet til tross for betydelige sosioøkonomiske endringer (Vestlandsforskning). Studien viste at den norske feriestrømmen ut av landet på 1990-tallet fikk effekter internt i Norge. Å feriere i innlandet østpå ble mindre attraktivt (til tross for OL i 1994), samtidig som det ble flere som ferierte vestpå og nordpå. Pandemien har forsterket dette mønsteret. Sommeren 2020 økte antall norske overnattinger i campingsektoren vestpå og nordpå med 70 og 80 %, og «bare» med 15 % i Innlandet og 25 % i Agder ifølge SSB’s overnattingsstatistikk. Dette tyder på at når utenlandsferiene starter opp igjen så «roer» hyttemarkedet og den norske feriestrømmen vestpå og nordpå seg ned, samtidig som det kan bli en klar nedgang i Innlandet etter feriegoder om sommeren. Hvis reiserestriksjonene ikke fortsetter en stund til eller det blir innført dyre krav om smittekontroll.

Jon Teigland, Ph.d. i konsekvensanalyser, Lillehammer