(Rablad:) Bakgrunnen er ekstreme strømutgifter og stigende renter. Geilo-megler Christian Haatuft forteller til Dagens Næringsliv at han har satt ned prisen på en del fritidseiendommer den siste måneden.

– Det er en tendens til at det bremser opp inn i september. Jeg er veldig spent på hvor markedet skal. Jeg tror ikke prisene skal opp, for å si det sånn, sier Haatuft.

Innen utgangen av neste år venter han at hytteprisene er 5 til 10 prosent lavere enn de var på toppnivået.

Prisjusteringer

Eiendomsmegler Stig Svartor i Privatmegleren Lillehammer sier de justerer ned prisantydningen med inntil 10 prosent på enkelte objekter nå. I år venter han en prisnedgang på opptil 10 prosent fra koronatoppen, fulgt av nye 5 prosent i 2023.

Hytterapporten Eiendom Norge la fram i juni, viste at fjellhytteprisene har steget 13,7 prosent det siste året.

I de indre deler av Østlandet er det meglere som ikke merker noe rush.

– Foreløpig merker ikke jeg noe ekstra tilstrømning av hytter som skal selges, men det blir spennende å se hva som skjer framover, sier eiendomsmegler Lars Christian Holm til Romerikets Blad

Han er megler hos EiendomsMegler 1 Råholt.

Blant annet har han nå blant annet to hytter til salgs i Nord-Odal. Begge de to hyttene har en prisantydning på for 900.000 kroner.

– Tider som nå – er litt tiden for å gå igjennom hva man trenger og hva man har behov for, sa Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika til P4 onsdag morgen.

Det er ikke kommet lokale rapporter om lavere hyttepriser i Telemark, men det er å vente at det kommer også her. Bakgrunnen er ikke bare en justering av markedet, men også en følge av et sterkt press på økonomien som har gitt eksplosjon i strømutgifter, samt økte varepriser, drivstoffpriser og økt rentenivå.

– Ikke noe med økonomi å gjøre

Selv med økte strømpriser og press på folks private økonomi har eiendomsmegler Lars Christian Holm hos EiendomsMegler 1 Råholt ikke noe rush fra kunder, for å få solgt sine hytter.

– Jeg selger jevnt over innlandshytter i Eidsvoll, Hurdal og Nord-Odal. Per nå har jeg seks hytter til salgs i dette markedet. Salget av hyttene, som nå ligger ute på Finn, har ikke noe med økonomi å gjøre, sier han.

– Årsakene til at hytter selges, er sammensatte og ganske så normale. Folk selger fordi de kan ha kjøpt seg noe annet. En annen grunn er at de selger, er fordi hytta ikke er i bruk, kommenterer han.

I forrige uke hadde RA et intervju med blant annet Marie Langseth hos Aktiv Eiendom Tinn og Vinje.

Økt rentenivå og økte kostnader vil trolig gjøre at det avtar noe i tida som kommer, ifølge Tjønn og Langseth.

– Når det er sagt, har Tinn utviklet seg svært positivt som hyttedestinasjon de siste årene, så vi er overbevist om at markedet vil fortsette å være godt i årene som kommer, sier de.

De med hytter i fjellheimen i Tinn må nok belage seg på å justere forventningene sine.

– Hyttemarkedet er fortsatt bra, men de fleste er nok klare over at man må nedjustere prisforventningene sine noe i tiden som kommer, forteller Langseth, som har mer med hyttemarkedet i Tinn å gjøre enn kollega Tjønn.

10 prosent flere fritidsboliger til salgs på Finn

Tall fra Finn Eiendom, som er gjort for P4, viser at Finn den siste måneden har hatt 10 prosent flere fritidsboliger til salgs enn samme tid i fjor. Økningen skjer til tross for at det i år har vært en kraftig nedgang i hyttesalget.