Lillehammer Experimental er navnet på en rekke konserter i Lillehammer det kommende året. Nå har Norsk kulturråd gitt 80.000 kroner i støtte til arrangementene. James Welburn er mannen bak rekken med konserter som skal presentere eksperimentell musikk i et bredt spekter, med artister fra inn- og utland.

Startet i 2019

Lillehammer Experimental startet opp i 2019 da Welburn gjennom året arrangerte åtte konserter i Lillehammer.

Blant disse, var Felix scene i midten av november åsted for det mange vil kalle en smule snodig konsertopplevelse. Artistene i HotBox holdt en konsert der en gammel bil av merket Mercedes med lydanlegg var åpen for publikum. Der kunne de sette seg inn og oppleve eksperimentell musikk. Det var den siste konserten som James Welburn og hans medhjelpere arrangerte i Lillehammer i 2019.

- Positive lillehamringer

– Det var gledelig mange som kom for å oppleve disse konsertene. Artistene som har holdt konsertene i Lillehammer var også positivt overrasket over oppmøtet. Flere har uttalt at lillehamringene virker oppriktig til stede og konsentrerte når de lytter til den framførte kunsten, sier James Welburn.

For selv om James Welburn selv elsker det han kaller støy og klangtekstur – forstår han at mange kan oppleve dette som sært. Han nevner som eksempel konserten med Tomas Järmyr, trommeslageren i Motorpsycho, som holdt en 40 minutter lang cymbalkonsert.

– Nitti lillehamringer satt dypt konsentrert og lyttet, forteller Welburn.

Likte kulturbyen Lillehammer

Det som først brakte James Welburn til Lillehammer var kjæresten som jobber ved høgskolen.

– Jeg oppdaget Lillehammer var en rik kulturby der mye skjedde. Samtidig hadde den en geografisk beliggenhet i Norge som gjorde at jeg kunne holde kontakt med miljøer for eksperimentell musikk, som jeg kjenner i Oslo og Trondheim, forteller Welburn.

Siden 2014 har Welburn bodd i Lillehammer. Han er utdannet i lyd- og musikkdesign fra London og er selv utøvende musiker med forkjærlighet for eksperimentell samtidsmusikk. Han har base i kontorfellesskapet Fabrikken i sentrum av Lillehammer og underviser i lyd på Den norske filmskolen og ved TV-utdanningen ved Høgskolen i Innlandet. Han frilanser også som lydmann på konserter og andre arrangementer.

Kick-off 23. januar

Lillehammer Experimental har kick-off den 23. januar med konsert på Fabrikken. På scenen står musikere fra det eksperimentelle musikkmiljøet i Oslo. Mange av dem er nettopp ferdig med studiene ved Norges musikkhøgskole. Artistene Espen Reinertsen, Christian Winther og Anja Lauvdal utgjør en trio som spiller minimalisert improvisert pop. Videre får publikum oppleve jazzgruppa Lovalova som spiller innenfor sjangeren post tripp hop.

Det komplette programmet for Lillehammer Experimental lanseres på nyåret.