Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.
Det siste året har vi sett flere stygge eksempler på netthets. Både lokalt og nasjonalt.
Selv om netthets har fått stor oppmerksomhet også i 2022, virker det som den negative utviklingen er vanskelig å snu.
Politikere selv kaster seg ut i hete politiske diskusjoner i sosiale medier. Før jul førte deling av en GD-artikkel om vann- og avløpsavdelingen i Lillehammer kommune til krass politisk debatt mellom lokalpolitikere på Facebook.
Politisk debatt er bra, men i sosiale medier er det altfor lett å lire av seg noe vi ikke ville sagt ansikt til ansikt. Både politikere, det offentlige, media og folk flest har ansvar for å sikre ytringsfrihet, men samtidig unngå at den innskrenkes fordi debatten blir for tøff.
Vi trenger uenighet. Vi trenger enda mer debatt, spesielt nå som vi går inn i et nytt valgår. Folk flest trenger at ulike synspunkter kommer fram. Det er viktig at utfordringene våre kommuner står i belyses fra flere sider. Først da kan folk gjøre seg opp en mening selv.
Snart begynner valgkampen og politikerne blir med det mer utsatt igjen. I fjor haglet det med mishagsytringer på Facebook-siden til Rune Støstad etter fylkesårsmøtet i Innlandet Arbeiderparti. Neste gang vi kjenner at det koker i topplokket, så tenk. Kanskje vil kommentaren skade mottakeren, kanskje bidrar den til at andre ikke tør si sin mening eller engasjere seg i politikk.
2023 må bli et år med mer respekt og mindre hat på nett sa FNs høykommissær for menneskerettigheter, Volker Türk, i sin tale før nyttårsaften. Han oppfordrer oss til å tenke på mennesket på den andre siden av skjermen og til å være uenige på en respektfull måte. Råd vi alle må ta med oss inn i 2023.

Netthets gir ikke makt

Hat og sjikane skal aldri være greit