– Det var ikke særlig fristende i år.

For ett år siden hadde Holmbakken sitt tradisjonsrike rakfisklag. Men det gikk helt galt. Dagen etter festlighetene hovnet halsen opp og synet ble tåkete. Den neste måneden lå Johnny Holmbakken på intensiven på sykehuset – 24 av dagene med pustehjelp i respirator.

– Jeg slet med å puste og fikk motgift. Stort mer husker jeg ikke før jeg ble vekket og fortalt at det var desember, sa han til GD i fjor vinter.

Botulisme

Holmbakken hadde fått botulisme. Det skjer i gjennomsnitt med en nordmann i året som følge av rakfisk. 21 år har han lagt ned fisk. I fjor på samme vis som årene før. Holmbakken har vært av rakefiskentusiastene som har sett den årlige butten som en kjær tradisjon.

Han hadde først et rakfisklag på den samme butten uten at noen ble dårlig. I det neste gikk det galt. Han og to av gjestene ble syke. Én av dem havnet også på sykehuset, men bare én dag. Den tredje var syk i en uke, blant med oppkast.

Johnny holdt på å dø.

– De trodde ikke de skulle klare å redde meg. Det var så galt at jeg var på den andre siden. Jeg holdt på å dø, sier han.

I år tør ikke Holmbakken smake på rakfisken.

– Jeg vet at sjansen er utrolig liten for at jeg skal få det igjen. Den er nesten ikke til stede. Men det frister ikke i det hele tatt når man har vært gjennom en sånn kule. Det var så nære at det gikk helt galt. Jeg har aldri vært på tanken å legge fisk i år.

Botulisme

Sykdom forårsaket av giftstoffer (botulinumtoksiner) som er laget av bakterien Clostridium botulinum. Slike giftstoffer er svært farlige for mennesker og dyr.

Giftstoffene dannes kun når bakterien vokser i matvarer uten tilgang på oksygen (anaerobe forhold), som for eksempel i hjemmelaget rakfisk, hermetikk eller spekemat.

Toksinene ødelegges ved tilstrekkelig varmebehandling.

Symptomer er kvalme, oppkast og diaré. Synsforstyrrelser, munntørrhet, vanskeligheter med å svelge og snakke tydelig, ustøhet. Lammelser oppstår i de alvorligste tilfellene.

Symptomene oppstår ofte innen 12–36 timer etter at man har fått i seg toksinene.

Kilde: Norsk Helsenett

Vanlig lag

Selv om det ikke blir rakfisklag i år inviterer Holmbakken den samme gjengen til hyggelig samvær.

– Det er selskapet og det sosiale som er det viktigste. Jeg skal ha lag, men det blir ikke servert rakfisk i år.

– Hva står på menyen?

– Alt annet man har på et julebord. Ribbe, pølser, medisterkaker. Jeg har invitert til julebord i år, ikke rakfisklag, sier han.

Holmbakken er i tvil om han noen gang kommer til å smake på rakfisk igjen i livet.

– Den var jo fantastisk god den jeg laget selv, men jeg har satt en strek over rakfisk nå. Det er så mye annet godt man kan spise, konkluderer han.