Mange har pakket kofferten. Etter to år med hjemmeferie, har det blitt enklere å reise utenlands på sommerferie igjen. Likevel er heller ikke denne sommeren er bekymringsløs.

Det brygger opp til flykaos. De neste ukene kan både flyteknikere, flyplassarbeidere og piloter være i streik. Tre flystreiker samtidig er langt fra hverdagskost. Kaoset vi har sett på Europeiske flyplasser i løpet av forsommeren kan nå nye høyder.

Til nå er 106 flyteknikere tatt ut i streik. Tirsdag 21. juni kan 160 flyplassarbeidere kan gå ut i streik, og 29. juni står 900 SAS-piloter klare til å legge ned arbeidet.

Med tre streiker samtidig, varsler eksperter at det vil bli kaos. Det er ikke rart om nordmenn frykter at en etterlengtet utenlandstur kan ryke. Norges største reiseforsikringsselskap, If, ringes ned av fortvilte kunder. Men en reiseforsikring erstatter ikke utgifter som et fly- eller reiseselskap er pliktig til å refundere. Nordmenn må sette sin lit til at fly- eller reiseselskap tilbyr et alternativt fly eller gir pengene tilbake.

Selv om flyplasstrafikken fremstår høyst usikker om dagen, har vi reisende ikke annet valg enn prøve å beholde roen. Stressede nordmenn som kjemper for sin plass på en allerede overfylt flyplass, er det siste vi trenger.

Selv om panikken kommer krypende får vi huske på at streikene er lovlige arbeidskonflikter. De som gjør det mulig å fly, har sine grunner til å legge ned arbeidet. Norsk Flytekniker Organisasjon setter høye krav med bakgrunn i underbemanning, rekrutteringsutfordringer og stort frafall. Piloter i SAS er kampklare fordi de kjenner seg urettferdig behandlet. Da pandemien rammet, mistet rundt 560 piloter jobben. Samtidig opprettet SAS to datterselskaper som skal fylles med nye piloter på andre vilkår.

En allerede hardt rammet flybransje kan blir rammet ytterligere av kansellerte avganger. Reisende må innstille seg på at det kan bli endring. Her er det få vinnere i sikte, bortsett fra miljøet. Kanskje er det like greit å legge ferien i eget land også i år.