I Dovre handler det nå om å få skikk på økonomien

Av
DEL

Valg 2019

Bengt Fasteraune og Sp gjorde et brakvalg og fikk 55,4 prosent av stemmene i 2015, samtidig som Ap sank som en stein. Dagens GD-måling tyder ikke på at dovringene vil utløse noe valgskred, men det er noen velgerbevegelser som tilfører valget spenning.

Støtte fra nesten annenhver velger er å kalle for en formidabel oppslutning, også i Dovre. Det må likevel skape hodebry for Sp at partiet ligger an til tilbakegang her, hvor partiet mer enn i noen annen døla-kommune har fått sette sitt stempel på samfunnsutviklingen.

Det har vært fire urolige år i Dovre. Særlig høy temperatur har det vært i debattene om kommuneøkonomien. Og det har det vært grunn til: Dovre har vært drevet med svakere driftsresultat enn sammenliknbare kommuner. Dovre scorer bra på tjenestekvalitet på mange områder, men driftsunderskudd to år på rad sier samtidig at det har vært drevet over evne. For eksempel når det gjelder skole. Dovringene får anerkjennelse for kvaliteten i grunnskolen. Men det er ikke lenger mulig å drive skole med kostnader pr.elev som ligger noen titusener over hva andre kommuner bruker.

Det er naturlig å tenke at negative driftsresultater kan være det som gjør at Sp-flertallet kan glippe. Kommunen har også dårlig med reserver å tære på. Nyvalgte politikere får dermed en bratt læringskurve.

Da er det bra at Dovre-politikken får et generasjonsskifte. Listetoppene til Sp og Ap er begge småbarnsforeldre, med det perspektiv på politikken som dette gir.

I en situasjon der et styrende parti kan miste flertall, blir allianser mellom andre viktig. Guri Ruste topper Dovrelista. Astrid Ruste er ordførerkandidat for Ap. Ruste og Ruste er mor og datter. I politisk teori kan en av dem bli ordfører med støtte fra den andre og fra Høyre. Men akkurat nå er det bare teori ...

Dalum nær rent flertall

Jostein Hernæs

Kommentator i GD

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags