Gå til sidens hovedinnhold

I samme båt – men kvinnene skyfler vann på nederste dekk!

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Mandag 8.mars er den internasjonale kvinnedagen. Det er en viktig dag, men dessverre enda viktigere enn på lenge. I lang tid har mye blitt bedre for kvinner i de fleste land, men korona-pandemien har utviklet seg til en ulikhetskrise. Korona forsterker ulikhet og den rammer ulikt. Kvinner kommer systematisk dårligere ut – som vanlig. Hvorfor er det slik? Jo, kvinner jobber oftere i lavtlønnsyrker, de har deltidsjobber, de har færre rettigheter og de har minst kapital. Pandemien har gjort de fattige enda fattigere, og de ekstremt rike har samlet enda mer av verdens formue på sine få hender. Det sies at vi er alle i samme båt i kampen mot korona, men noen sitter på toppen og soler seg, mens andre er nederst og kjenner vannet stige i båten.

Mange land viser til at utviklinga av kvinners rettigheter som i det store og hele har gått framover over lang tid, har nå under pandemien tatt et kvantesprang tiår tilbake. Vi ser mer vold mot kvinner, flere kvinner er arbeidsledige og små jenter blir giftet bort for familien har ikke lenger råd til å ha omsorg for dem. Vi må stå opp for alle verdenes kvinner!

Her hjemme har kvinnedominerte yrker stått i frontlinjen i kampen mot korona. Helsepersonell, ansatte innen varehandel og renholderne har stått for en stor belastning ved at de har vært mest eksponert for viruset. De har hatt en tung arbeidsbør, samtidig som mange er deltidsansatte og har lave inntekter. Altfor mange har blitt arbeidsledige det siste året og mange av dem er kvinner. NAV og NHO kaller kvinner korona-tapere og er bekymret for at mange ikke vil ha jobb på lang tid. Ulikheten rammer også her i Norge. Vi har heiet mye, men det de fortjener er bedre arbeidsvilkår, en jobb å gå til og trygghet i jobben sin. Det er jobben vår framover.

I dag skal vi feire kvinnedagen og alle framskritt vi har gjort, men korona er ikke bare ett skudd for baugen, for skaden har skjedd. Kvinner kjemper for å ikke drukne på nederste dekk og skyfler vann for harde livet for at hele båten ikke skal synke. Slik urettferdighet kan vi ikke tillate.

Vi kan og må endre oss og systemene våre for å redusere ulikhet, for å sikre kvinners rettigheter og for å gjøre makt mer demokratisk. La oss sammen kjempe for kvinner i Norge og i verden for å gjøre ulikheten mindre og rettferdigheten større – det gagner oss alle! Gratulerer med dagen!

Ane Tosterud Holte, leder, Lillehammer Ap