Gå til sidens hovedinnhold

Idretten trenger stjerner som tar ansvar

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.


Et av verdens mest likestilte land, sliter med å sikre jenter i idretten like gode rammebetingelser som gutter. Norges Friidrettsforbund, Norges Skiforbund og Norges Bryteforbund forsøker å gjøre noe med det. De går med det løs på en av idrettens desidert største utfordringer.

Ting tar tid. Likestillingsarbeidet i idretten tar ekstremt lang tid. Pionerer har kommet, og pionerer har gått.

Vi kan peke på den viktig innsatsen til kvinner som Ingrid Wigernæs og Anette Sagen, på de tidlige stjernene i norsk kvinnefotball, og på alle som har tatt noen krafttak for at kvinnenes innsats på idrettsarenaen skule få den anerkjennelse og respekt prestasjonene fortjener. Og vi kan peke på lokale ildsjeler som gjennom mange år har lagt ned en solid innsats for å gjøre en lokal idrettsarena til mulighetenes arena, også for unge jenter med talent og forutsetninger for å kunne bli toppidrettsutøvere. Smått om senn har norsk idrett beveget seg i riktig retning, men vi er fortsatt ikke der vi burde være.

Vi trenger toppidrettsutøvere med idrettspolitisk engasjement

Den Lillehammer-baserte hopperen Maren Lundby står i spissen for likestillingsprosjektet til de tre særforbundene. Vi trenger toppidrettsutøvere som også har et idrettspolitisk engasjement, som både ser og påpeker at det i idretten fortsatt er store ulikheter mellom hva gutter og jenter tilbys av muligheter. Vi trenger engasjerte utøvere som forteller sine ledere at forskjellsbehandlingen ikke er «fair play». Vi trenger stjerner som bruker den innflytelsen egen karriere gir til å gjøre det bedre for alle som kommer etter.

Bra er det også at tiltaket har tung sponsorstøtte. Toppidretten er tvers igjennom kommersialisert, og likestilling i idretten er avhengig av at det også tilføres penger.