Gå til sidens hovedinnhold

Ikke gi blaffen

Artikkelen er over 1 år gammel

GD MENER Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Det var en tid for ikke lenge siden, da folk holdt god avstand til hverandre. Kom det noen rett imot, viket den ene.

Denne tiden ser ut til å være over. Koronameteren, som Bent Høie ba oss så ettertrykkelig om å respektere, er halvert. Flere steder ser det ut som at koronameteren har forduftet fra folks bevissthet. Det kryr av norske og etterhvert enkelte utenlandske turister. Gågata på Lillehammer er et av mange steder hvor det er tett med folk. Det er ikke lett å holde en meters avstand, når trengselen er stor.

En undersøkelse viser at nordmenn også gir mer blaffen. Én av fire nordmenn sier de tar lettere på enkle smitteverntiltak som fysisk avstand og håndvask.

Meteren kan bidra til en høst uten nye og strenge restriksjoner

Det er ikke heldig når mange samtidig farter rundt. Etter at grensen åpnet, har flere nordmenn blitt smittet i utlandet. Enkelte steder, som Moss og Trondheim, opplever derfor en oppblomstring av smitte nå. Det er bare snakk om tid før flere kommuner opplever det samme. Epidemien er ikke over. Det kan komme en ny tid hvor det lokale smittevern- og smittesporingsarbeidet blir satt på prøve. Innbyggerne risikerer å gå en høst i møte med strengere restriksjoner igjen. Det kan bli tungt.

Folkehelseinstituttet sier til NRK at folk like gjerne kan venne seg til å holde seg hjemme når de er syke, vaske hendene og holde avstand til folk. Det må vi holde på med i to-tre år. En vaksine kommer trolig ikke før.

En ny smittebølge er på vei i Europa. Norge har fremdeles mulighet til å forhindre at det samme skjer her. Da må myndighetene på nytt vurdere strenge tiltak i tide. Folket må etterleve frihet under ansvar. Det er på tide å riste bort slappheten fra ferien og på nytt overholde smittevernsreglene. Meteren kan bidra til en høst uten nye og strenge restriksjoner.