Gå til sidens hovedinnhold

Ikke gjør som Erna

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.


Erna Solberg sin oppseiling til påsken er så langt fra ideell som det er mulig å komme for en statsminister. Hun maner folk til å begrense sosiale kontakt enda mer enn før, samtidig går hun på det som kan vise seg å bli hennes største tabbe. En statsminister skal ikke bryte smittevernregler, enten de er forskriftsfestet eller formulert som myndigheters råd. .

Politiet etterforsker nå om 60-årsfeiringen på Geilo er et brudd på smittevernforskriften. Politiet har mottatt et titall anmeldelser. Avhør er i gang, og bøter kan komme.

Uavhengig av hva etterforskningen fører til, har skaden skjedd. Statsministeren har mistet troverdighet, i hvert fall for en stund. Regjeringens beskjeder om smittevern veier dessverre ikke lenger like tungt.

Tidspunktet er elendig. Smittetallene stiger, samtidig som påsken frister mange ut på reise. Kommuneoverleger i Gudbrandsdalen er nervøse for hva påsketuristene bringer med seg av smitte.

Bare noen få dager er ikke nok til å reparere tynnslitte sømmer

Også i en region uten store nylige smitteutbrudd og strenge restriksjoner, er det viktig å peke på statsministerens feiltrinn. Vi vet hvor raskt det kan dukke opp lokale utbrudd, og vi vet hvor avhengig vi nå er av både forsiktighet og årvåkenhet. For folk som lenge har ofret mye kan motivasjonen synke brått, og akkurat nå er motivasjon for å holde avstand og opptre sikkert viktigere enn noen gang.

Påskegjester til vår region kan komme med en sekk som er i ferd med å rakne, og tynnslitt motivasjon kan sette både tilreisende og fastboende i unødig fare.

Alles øyne er rettet mot statsministeren, slik de var mot nestlederen i Ap for bare få dager siden. Begge ber om unnskyldning. Det er bra, men bare noen få dager er ikke nok til å reparere tynnslitte sømmer. Nå må folk ta ansvar selv og sørge for at smittevernreglene ikke rakner.