Gå til sidens hovedinnhold

Ikke kødd med EØS- avtalen

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nå er det mange innlegg fra Nei siden i GD. Dessverre begraver de innleggene med feilaktige påstander. Nei-siden ønsker å si opp EØS- avtalen. Det er utelukkende uansvarlig, og en trussel mot norske arbeidsplasser.

EØS-avtalen er vår viktigste handelsavtale. Dette er en avtale som sikrer handelen mellom Norge og EU. Norske bedrifter og norsk økonomi er helt avhengig av denne handelen. Flere tusen arbeidsplasser består takket være denne avtalen. Likevel finnes det partier og organisasjoner som vil vrake denne avtalen, uten videre plan. Dette er en trussel mot norsk økonomi.

i 2019 gikk omtrent 80 % av vår eksport til EU. hundrevis av bedrifter rundt om i landet, er avhengige av denne markedstilgangen for å overleve. La meg forenkle dette for Nei siden; Bedrifter som produserer vaskemaskiner, for eksempel. Delene til vaskemaskinen produseres i ulike land. Norge kan importere de deler vi trenger, samtidig kan vi eksportere de deler vi har, som andre land ikke har. Dette skaper effektivitet i produksjonen, og det gir bedrifter en mulighet til å utnytte ressurser på en bedre måte, fordi de dermed kan spesialisere seg og utnytte stordriftsfordeler i produksjonen. Norge har en råvarebasert økonomi, noe som gjør oss avhengige av markedstilgang på et stort marked.

I tillegg til at EØS-avtalen sikrer arbeidsplasser, gir den også unike muligheter til studentene. Tusenvis av ungdommer og studenter nyter godt av muligheten EØS-avtalen gir til å gå på skoler og universiteter over hele Europa. Denne tilgangen hadde ikke vært den samme, uten denne avtalen. I en stadig mer globalisert verden, blir det viktigere med internasjonal kompetanse, noe som EØS-avtalen sikrer blant annet gjennom Erasmus pluss-utvekslingen. Uten EØS ville disse mulighetene og bevegelsesfriheten vår blitt betydelig innskrenket.

EØS- avtalen sikrer oss utrolig mange fordeler. Ikke bare er den bærebjelken i norsk økonomi, men sikrer blant annet studenter unike muligheter. Jeg kunne listet opp en bok med fordelene vi har med EØS- avtalen. Jeg håper derfor at nei siden starter å se litt lenger enn til kommunegrensen sin. Norge trenger det internasjonale markedet.

Kajsa Kirkhus, 1. nestleder Innlandet Unge Venstre, Innlandet