Ett år etter at de første beboerne flyttet inn i boligprosjektet Mesnakvartalet i Lillehammer, står fortsatt 24 boliger usolgte. Samtidig popper det opp salgsprospekter for nye leilighetsbygg i Lillehammer som popkorn i en varm gryte.

I fem nye leilighetsbygg i byen må kjøpere ut med rundt 10 millioner kroner for leiligheter rundt 120 m2. Har kjøperne 4 millioner kroner til leilighet, kan de minste leilighetene være innen rekkevidde.

Leilighetene som bygges er ikke for alle. Et søk på Finn.no gir grunnlag for å spørre om det er behov for så mange luksuriøse leiligheter. Ja, det finnes mange eldre med store hus som kan ønske å bytte til en enklere leilighet. Det finnes mange kjøpesterke nordmenn som kan tenke seg en hytte i byen. Men hva med førstegangskjøperne? Hva med familier i etableringsfasen som ikke har arvet nok til egenkapital og hva med eldre som ikke har egenkapital i flotte hus.

De nye leilighetene er ikke for alle

Boligbyggelagene skal bidra til at det bygges boliger for alle. Mens Gjøvik og omegn boligbyggelag (GOBB) og OBOS Hamar har forsynt medlemmene sine med flere hundre nye boliger i nabobyene, har ikke USBL Lillehammer realisert ett eneste prosjekt på egen hånd siden 2007. OBOS har naturlig nok mer å slå i bordet med når tomter skal sikres, men når 14 år har gått uten et eneste prosjekt er det ikke mye hjelp i USBL, hverken for privatpersoner eller for byen.

USBL sier i et intervju med GD i oktober at de snart skal bygge. Det bør boligbyggelaget virkelig gjøre. Lederen i interesseorganisasjon for boligbyggelag i Norge, som USBL, sier til GD at det viktigste for at flere skal få kjøpt seg bolig er at det bygges flere boliger. Bare det kan stagge boligprisveksten. Lillehammer er allerede den dyreste byen i Innlandet å bo i. Skal byen i framtida være for alle, må det også bygges boliger for alle.