Gå til sidens hovedinnhold

Ikke tida for spekulasjoner

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Nyhetene fra Kongsberg, en by litt mindre enn Lillehammer, rystet oss alle onsdag kveld. Fem personer drept. To skadet. Gjerningsmannen, som vi nå vet er en 37 år gammel danske bosatt i Kongsberg kommune, ble pågrepet om lag en halvtime etter at politiet fikk de første meldingene. Angrepet vekker ikke bare vonde minner om det som skjedde i regjeringskvartalet og på Utøya for ti år siden, men er også en sterk påminnelse om at uforståelige hendelser kan skje hvor som helst, når som helst.

Det er en tid for alt. Nå må politiet få etterforske, og myndigheter og helsevesen må få ta hånd om involverte, pårørende og lokalsamfunn. Vi vet at den pågrepne er en konvertitt til islam, vi vet at han har vært i kontakt med helsevesenet flere ganger, og at han har vært ilagt besøksforbud mot foreldrene etter trusler. Om dette er terror eller et utslag av mannens helsetilstand, eller hvorvidt angrepet er motivert av helt noe annet, vet vi ingenting om. Det bør vi heller ikke spekulere i, men vente til politiet har kommet lenger i etterforskninga.

Også politiets opptreden og reaksjonstid vil bli ettergått. Det stilles blant annet spørsmål ved hvorfor mannen kunne slippe unna første kontakt med politiet. Heller ikke her bør vi spekulere, men ta tida litt til hjelp.

For alle andre enn de som er involvert i etterforskning og annet arbeid handler det nå først og fremst om å være gode medmennesker. I det ligger det å la være å spre rykter, bilder og filmer, og unngå å bidra til spekulasjoner og destruktive diskusjoner i sosiale medier. Når slikt som dette skjer i en norsk småby, blir både barn og voksne redde. Samtidig som våre tanker går til Kongsberg og innbyggerne der, må vi ikke glemme å snakke med barn og unge som kjenner på en frykt for at slike ting kan skje også hos oss. En god prat er nå langt viktigere enn å spekulere.