Da Inga H. Sætre fra Brøttum ga ut en tegneseriehistorie i 2011, ante hun ikke at den ti år senere skulle bli den store vinneren på Amanda-utdelingen.

Filmen vant for beste regi, beste kvinnelige skuespiller, beste mannlige birolle og beste filmmanus.

Sistnevnte pris går også til Inga, som sammen med Johan Fasting og Yngvild Sve Flikke skrev manuset.

Den handler om 23 år gamle Rakel, som seks måneder etter en lite romantisk one-night-stand oppdager at hun er gravid. Filmen har blitt hyllet i både utland og innland og allerede vunnet en rekke gjeve priser.

Flikke trakk selv det lengste strået for beste regi, mens hovedrolleinnehaver Kristine Kujath Thorp fikk prisen for beste kvinnelige skuespiller. Det er første gang det 29 år gamle stjerneskuddet vinner en Amandapris.

Les mer om filmen her:

Oftebro

Det ble ingen pris for Odelsgut og fantefølge som tok for seg kunsthistorien i Kvam. Men Jakob Oftebro som mange gudbrandsdøler har et nært forhold til, fikk pris for hovedrollen i «Den største forbrytelsen».

For sin rolle som Charles Braude i storfilmen «Den største forbrytelsen» tildeles Jakob Oftebro Amandaprisen for beste mannlige skuespiller.

Dette er 35-åringens første Amandapris.

Jacob Oftebro har spilt i en rekke spillefilmer og TV-serier og har også markert seg på teaterscenen. I 2018 var han den den unge Peer Gynt i oppsetningen på Gålå. I den samme forestilling spilte hans far, Nils Ole Oftebro den eldre Peer Gynt.

Filmen Odelsgut og fantefølge, med Kvam og kvamværer i de fleste rollene, var nominert til prisen beste dokumentar, men nådde ikke opp.

Fortellingen

Fortellingen om den norsk-jødiske familien Braude står i sentrum for handlingen i filmen som Oftebro nå er prisbelønnet for. Den følger familien under deportasjonen av norske jøder under andre verdenskrig og hvordan det norske politiet spilte en sentral rolle i å pågripe jødene i deres hjem rundt om i Oslo og Norge.

«Den største forbrytelsen», som er basert på forfatter Mare Michelets bok med samme navn, fikk gode kritikker av anmelderne.

Storfilmen mottok totalt tre priser, hvorav de to andre var skuespiller Pia Halvorsen som vant for beste kvinnelige birolle, samt prisen for beste produksjonsdesign.

Oftebro vinner prisen nøyaktig 35 år etter at hans far, Nils Ole Oftebro, vant den samme prisen for sin rolle i filmen «Du kan da ikke bare gå» i 1986.

Internasjonalt hyllet dokumentar

Regissør Benjamin Ree vant Amandaprisen for årets beste kinofilm med sin dokumentar «Kunstneren og Tyven». Dokumentarfilmen er hyllet verden over, og filmen sto i tillegg på kortlisten til Oscar-utdelinger.

Folkets Amanda gikk til «Generasjon Utøya», som handler om fire Utøya-overlevende, deriblant tidligere AUF-leder Ina Libak. Aslaug Holm og Sigve Endresens film ble stemt fram av publikum.

Musiker Thomas Dybdahl vant prisen for beste originalmusikk for sin innsats i filmen «Tottori – Sommeren vi var alene», og han ble dermed den første komponisten som har vunnet denne prisen to ganger.