I mars er det ett år siden Lise Klaveness talte til FIFA-kongressen i Qatar. Det er ett år siden en representant for norsk idrett forsøkte å skape en endringsbevegelse i en organisasjon som har vært dominert av krefter som har akseptert at idretten blir kjøpt av store økonomiske interesser. Idrettenes egen økonomi og personlig vinning har trumfet menneskeverd og idrettens opprinnelige verdier.

Talen burde ha blitt startskuddet for en ny æra i fotballverdenen. Talen til den norske fotballpresidenten vakte oppsikt internasjonalt. Siden da har Klaveness møtt både honnør og harme, og vreden blant konferansens vertskap om FIFAs ledelse har ikke langt seg. Klaveness har satt spor som ikke lar seg viske bort. Det gir håp om endring, samtidig som vi i året som har gått ser at motkreftene er sterke.

Nå er Lise Klaveness nominert til hedersprisen «Årets Peer Gynt». Lista med tidligere prisvinnere inneholder mange store idrettsnavn og gode forbilder. Ved å velge Klaveness, vil stortingsrepresentantene kåre en vinner som tilfører denne lista en ny dimensjon.

Klaveness ønsker seg inn i styret i UEFA. Et styre der kontakter og nettverk spiller en stor rolle. 19 menn og én kvinne sitter i dagens komité. Klaveness burde ikke velges fordi hun er kvinne, men fordi hun kan tilføre fotballverdenen nettopp det den trenger: Et ærligere spill for å få slutt på menneskerettigheter, korrupsjon og diskriminering.

Fotballpresidenten er en sterk stemme i en idrett som altfor lenge har vært holdningsløs i viktige spørsmål, og hun er president for en idrett der også supporterne har presset på for tydelige holdninger i forhold til menneskerett og menneskeverd. Dersom hun i løpet av noen uker også blir dette årets «Peer Gynt», bekrefter det bred samfunnsstøtte til arbeidet med å reformere fotballen. Norsk fotball er stolte av det Klaveness har gjort. Det bør hele idrettsbevegelsen være, og det er også vi.

Bronsestatuetten og oppmerksomheten den gir sier noe om hvilke verdier nordmenn står for og er opptatt av. Ingen kamp på internasjonale idrettsarenaer er viktigere enn den Lise Klaveness står i. Ingen annen representant for norsk idrett trenger våre heiarop mer enn fotballpresidenten.