Januar ble avsluttet med at regjeringen åpnet for verdenscup i Norge, og Lillehammer var klare for tre verdenscuphelger og Kvitfjell én. Så kom kontrabeskjeden torsdag kveld. Regjeringen sa nei til å gi idretten unntak fra innreisebestemmelsene. Dermed må rundt 32 verdenscupkonkurranser i Norge avlyses eller flyttes.

– Det er fryktelig tungt, rett og slett. Vi var motivert for å arrangere, og gledet oss, men vi vet jo at verden rundt oss er slik den er. Det finnes viktigere ting. Dette er tross alt bare skirenn, men man blir seg selv nærmest et lite øyeblikk, sier administrerende direktør i Lillehammer Olympiapark, Per Olav Andersen.

– Ingen verdenscup

Andersen satt i møte med skiforbundet da informasjonen gikk ut fra regjeringen. Denne helgen skulle Lillehammer være vertskap for kombinert for kvinner og menn, samt hopp for kvinner, før de i mars skulle ha en uke med både Raw Air og verdenscupavslutning i langrenn. Nå blir det ingen verdenscup i nordiske grener i Norge eller Lillehammer.

– Når man titter ut av vinduet og ser blå himmel og sol og har perfekte forhold, så tenker man jo på hva som skulle vært i anleggene våre, sier Andersen.

Får kompensasjon

– Hva betyr dette for Olympiaparken?

– Vi må gå noen runder med skiforbundet i dag og neste uke. Det er tidlig enda, men det er utformet avtaler som gjør at vi nok skal komme greit ut av det. Det er gitt signaler fra regjeringen til arrangørene via skiforbundet om at det kommer kompensasjonsordninger som dekker bortfallet. Jeg er helt trygg på at vi får kompensert det. Samtidig betyr det jo at vi må legge om timekabalen for hva vi skal gjøre de neste ukene.

– Må det tys til permitteringer?

– Nei, vi er ikke der. Anleggene skal holdes åpne og vi er på veg inn i en turistsesong hvor vi planlegger som i fjor med camping, aktiviteter og turisttrafikk. Det er nok av arbeidsoppgaver å ta tak i. Så får vi se hvordan totalen blir, men vi skal fortsatt tilby skiløyper på skistadion og holde åpent i alle andre anlegg, svarer Andersen.

– Respekterer avgjørelsen

World cup-sjef i Kvitfjell, Ole Kristian Kirkerud, forteller at de selvfølgelig er skuffet.

– Vi hadde forberedt oss utrolig godt i forhold til smittevern og årets verdenscuprenn. Vi var godt i rute og forberedt, men det har hengt over oss at det kunne komme endringer. Vi må bare respektere beslutningen og er ydmyke til det. Dette er en felles dugnad også vi må være med på for å få bukt med pandemien. Nå bretter vi opp ermene og ser fram mot verdenscup i 2022, sier Kirkerud som legger til at FIS, det internasjonale skiforbundet, har full forståelse for avgjørelsen fra Norge.

Kirkerud forteller at verdenscuprenn i Kvitfjell er på kalenderen til FIS også i årene fremover.

– Vi ligger inne som en av klassikerne, sier han.

– Viss risiko økonomisk

– Betyr dette noe økonomisk for organisasjonen?

– Ja, selvfølgelig. Vi lå også an til å få et tredje utforrenn i Kvitfjell denne sesongen etter avlysningen i Wengen. Når det blir avlyst i forkant har vi jo båret en viss risiko økonomisk, men vi har god oversikt. Så vil det komme støtteordninger som vi skal søke på. Vi må bare gjøre det beste ut av det, sier Kirkerud.

Den tre kilometer lange utforløype var gjort klar og nettene var allerede på plass, da avlysningen kom.

– Det er ekstremt gode forhold i bakkene, og mange av våre funksjonærer har jobbet hardt for å gjøre klar bakken, underlag og nett. Det er kjedelig at det blir avlyst når så mye arbeid er lagt ned, men sånn er det. Vi måtte jo begynne. Nå må vi holde motivasjonen oppe blant våre funksjonærer og jobbe for å få dem med videre, sier Kirkerud.