Innlandet i startgropa

HISTORISK: Even A. Hagen (Ap) og Aud Hove (Sp) blir tirsdag valgt som første lederskap i Innlandet fylkeskommune.

HISTORISK: Even A. Hagen (Ap) og Aud Hove (Sp) blir tirsdag valgt som første lederskap i Innlandet fylkeskommune. Foto:

DEL

GD MENER
I 44 år har vi hatt direktevalgte fylkespolitikere i Oppland fylkeskommune og i Hedmark fylkeskommune. Ved høstens valg var én epoke slutt, en annen er i ferd med å starte: For første gang er det valgt politikere til Innlandet fylkeskommune, som inkluderer både Oppland og Hedmark.

Fylkeskommunen har aldri vært en statisk folkevalgt enhet. Hele tida etter det første valget høsten 1975 og fram til i dag har nye oppgaver kommet til, andre oppgaver er tatt vekk fra fylkeskommunen. Den største og mest markerte endringen skjedde da spesialisthelsetjenesten – sykehusene – ble tatt vekk som fylkespolitikernes ansvarsområde med virkning fra 2002.

Med varierte oppgaver har det også vært en varierende økonomi for våre fylkeskommuner. Nettopp denne problemstillingen er det mest iøynefallende utviklingstrekket når Innlandet fylkeskommune velger sitt nye lederskap og konstituerer seg tirsdag.

Knapt noen kan regne med at dagens nye fylkeskommune vil overleve i nye 44 år

Regjeringen og Stortingets flertall er splittet med et tvisyn på fylkeskommunens fortsatte liv. Høyre og Frp vil fjerne fylkeskommunen, men en flertall i Stortinget vil beholde den. Innad i Regjeringen må likevel KrF og Venstre føye seg. Regjeringen ønsker ikke å gi fylkeskommunen armslag. Tvert imot. Høyre og Frp er politiske arkitekter for å margspise vårt mellomste folkevalgte forvaltnings – og styringsnivå.

Aps Even A. Hagen blir valgt som Innlandet fylkeskommunes første fylkesordfører. Tøffe oppgaver venter våre nye innlandspolitikere. Allerede i startgropa mangler han og de 56 øvrige fylkespolitikerne nær 200 millioner kroner for å starte sin virksomhet i balanse. Det vil bety knallharde prioriteringer og krevende politiske valg. Og knapt noen kan regne med at dagens nye fylkeskommune vil overleve i nye 44 år.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags