Gå til sidens hovedinnhold

Innlandet må få en effektiv klimapolitikk som gir raske utslippskutt

Artikkelen er over 1 år gammel

leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Ferske tall fra Miljødirektoratet viser at Innlandets klimagassutslipp har økt med hele 5,1% kun i løpet av et år! Dette er ytterst alvorlig, men vi ser likevel ingen tegn til at Arbeiderpartiet og Senterpartiet tar dette seriøst.

Klimasaken er en av de viktigste politiske sakene i vår tid. Jeg tror det er helt naturlig at vi er opptatt av å ta vare på naturen, dyrene, og alt liv rundt oss - opptatt av å ta vare på jorden vår for framtidige generasjoner. For Venstre er dette en frihetskamp; friheten til fremtidige generasjoner til å leve på en klode som er beboelig. Det innebærer at vi er varsomme med hvordan vi velger å utnytte naturressursene våre.

Klimaendringene vil ramme oss alle - men særlig de aller fattigste i verden. De gjør slik at de som allerede lever under forferdelige forhold får det enda verre, ved å miste hjemmene, vennene og levebrødet sitt. og gjøre levevilkårene enda verre med naturkatastrofer, global oppvarming og havstigninger. Klimaendringene vil også, i høyeste grad, ramme Innlandet. Innlandet har masse vakker natur, dyreliv, og bedrifter som er avhengige av våre mange naturressurser. Vi vet at det er akkurat dette klimaendringene vil ramme hardest i Norge, og for meg er det viktig å vi tar vare på disse verdiene og ikke ødelegger for oss selv i det lange løp.

Innlandet sine klimagassutslipp har gått opp 5,1% mens Norges sine nasjonale utslipp har gått ned i overkant av 2%. Store deler av Innlandets utslipp kommer fra landbruket og veitrafikken. Jeg er skuffet og bekymret over de store utslippsøkningene i innlandet - men først og fremst sjokkert over Arbeiderpartiets og Senterpartiets manglende vilje til å bry seg om fremtiden til neste generasjoner som skal leve på planeten vår og fremtiden til de bedriftene som blir hardt rammet av klimaendringene som også Innlandet er helt avhengige av.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet våger ikke å satse på et grønt og miljøvennlig landbruk som tenker nytt og kutter store utslipp. For å få til det er vi nødt til å gjøre det lønnsomt å drive på den mest miljøvennlige måten, blant annet ved å gjøre det lønnsomt å produsere korn og grønnsaker, og å bruke teknologi, utstyr og produkter som gjør produksjonen mer miljøvennlig.

De store utslippene fra veitrafikken er konsekvensene av at fylkeskommunen ikke har satset på den miljøvennlig transport. Det burde være mulig å kjøpe seg elbil uten å måtte bry seg om mangel på ladestasjoner, tilretteleggelse for sykkelveier er nesten usynlig, og busstilbudet er elendig. Bussene kjører sjelden, det er få avganger, og busskort prisene øker hvert eneste år. Dette gjør det vanskelig for vanlige folk å kunne ta de miljøvennlige valgene.

Skal vi klare å snu kursen og kutte utslipp, så trenger vi et skifte i Innlandet! Arbeiderpartiet og Senterpartiet har brukt tiår på å vise at de ikke er villige til å investere i vår egen fremtid. Venstre vil gjøre det lønnsomt å velge miljøvennlig for folk og bedrifter, videre gjøre det som trengs for å effektivt kutte utslipp for å ta vare på naturen og sikre fremtidige generasjoners rett til liv!

Omar Sukru Yagci, Gjøvik, nestleder, Innlandet Unge Venstre