Gå til sidens hovedinnhold

Innrøm at vi lot oss lure, håpet om dobbeltspor er syltynt

Artikkelen er over 2 år gammel

gd mener Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Ringsaker-ordfører Anita Ihle Steen vil se framgang i byggingen av dobbeltsporet jernbane. Hele Innlandet venter på at løfter gitt både i valgkamp og i forbindelse med behandling av Nasjonal transportplan skal bli innfridd.

Vi kan like gjerne innrømme det: Vi gikk på limpinnen. Vi er ikke mange nok, og vi bor ikke tett nok.Vi lukket øynene for hva både statlige transportetater og sentrale politikere egentlig er opptatt av, og nå brukes kreftene i et forsøk på å få de samme miljøene til endelig å ta ansvar.

- Gjennomføring av NTP er første, andre og tredje prioritet! Da må ikke mangel på planleggingsmidler forsinke framdriften, sier regiondirektør i NHO Innlandet, Jon Kristiansen. Reiselivssjef Ove Gjesdal karakteriserer dobbeltspor til Lillehammer som ryggraden i satsingen på nullutslipp i reiselivet.

Hele Innlandet nikker enig. Hele Innlandet venter. Hele Innlandet har vært vitne til hvordan vi igjen og igjen plasseres i bakleksa, fordi budsjettrammer ikke rekker langt nok til å innfri alle løfter.

Håpet om dobbeltspor er syltynt

Statistisk sentralbyrås Arbeidskraftundersøkelse (Aku), viser at i årene fra 2013 til 2018, kom 54 prosent av alle nye jobber i to fylker – Oslo og Akershus. I stedet for at samferdselsinvesteringer brukes for å stimulere vekst og utvikling i vekstsvake områder, går mye av de store pengene til utbygging i områder med vekst og voksesmerter.

Stortingsmeldingen om ny NTP legges fram og vedtas våren 2021. Som vanlig får vi en politisk behandling like før et stortingsvalg. Det gjør det enklere å få vedtak som fornyer optimismen, men det øker også faren for at prioriteringslistene sprenger alle økonomiske rammer. Akkurat nå er derfor håpet om dobbeltspor til Moelv i 2030 syltynt. Og rekker de ikke Moelv i 2030, forplanter forsinkelsene seg nordover mot Lillehammer.