Åtte av ti pasienter ved korttidsavdelingen på Linåkertunet i Ringebu er smittet med korona. Ingrid Rugsveen, tjenesteleder ved Linåkertunet forteller at de smittede er isolert, men at de får nødvendig oppfølging. Smitten skal ha kommet i forbindelse med innleggelse på sykehuset og via pårørende.

– Folk må huske på at perioden med koronasmitte faktisk ikke er over. Mange har vært i en modus en stund nå der de trodde at alt var greit, men sånn er det ikke, sier hun.

– Mer drevne

– Hvordan påvirker utbruddet hverdagen ved avdelingen?

– Nå er vi jo blitt litt mer drevne siden sist vi hadde utbrudd her, så det går ganske greit. Dessuten virker det som pasientene ikke blir like dårlige som de ble i forrige runde, sier hun.

Likevel anbefaler Rugsveen pårørende å være ekstra forsiktige for å unngå å smitte andre.

– Vi tar ekstra grep rundt beboerne som er veldig syke så de ikke blir utsatt for smitte, sier hun.

– Mindre oversiktlig

Kommuneoverlege Per Ove Hagestuen forteller at det er innført inntaksstopp av pasienter og innført tiltak, som at maten blir satt utenfor dørene til rommene til pasientene som er smittet.

Kommunen har lagt ut informasjon på sine nettsider om at det er økende koronasmitte, både i Ringebu og på landsbasis.

– Det er mindre oversiktlig nå siden folk ikke skal registrere seg lenger, men vi hører om flere som er smittet. Det har dukket opp en god del tilfeller de siste ukene, blant annet er det en del som tar kontakt fordi de ønsker PCR-test, sier Hagestuen.

PCR-testen er den sikreste koronatesten, der det også kan framgå hva slags type av viruset det er snakk om.

– Dårlig oversikt

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad uttalte til NTB i helga at han tror BA 5-varianten av koronaviruset som vil bli dominere over hele Europa i sommer. Nakstad mener det er lite sannsynlig at det blir innført nye smittevernrestriksjoner, utover et råd om å holde seg hjemme når man er syk.

I dag vet helsemyndighetene lite om hvor mange som er smittet.

– Vi har dårlig oversikt over smitteomfanget i Norge og Europa nå, men vi ser på innleggelsestallene at smitten har tatt seg litt opp i juni, sier Nakstad.

Flere sykehusinnleggelser

NTB skriver videre at antall sykehusinnleggelser med covid har økt tre uker på rad og endte på 130 i forrige uke. Det er 67 prosent høyere enn to uker før, men fortsatt et godt stykke lavere enn toppen på 545 innleggelser på én uke i begynnelsen av mars.

Frank Roar Byenstuen, kommunikasjonsdirektør i Sykehuset Innlandet Helseforetak, sier sykehusene ikke lenger opererer med antall koronasmittede, etter at rapporteringen til Folkehelseinstituttet ble avsluttet i mars.

Det er heller ikke satt i gang spesielle tiltak i forbindelse med den nye smittebølgen. «Sykehuset Innlandet har fulgt myndighetenes råd om å iverksette nedtrapping av spesifikke covid-19-relaterte smitteverntiltak og er tilbake til en normal hverdag med praktisering av generelle smittevernregler», skriver Byenstuen i en e-post.

– En del av hverdagen

Pasientene ved Linåkertunet har ikke tatt PCR-test, så det er uklart hva slags variant de er smittet med. Beboerne ved de andre avdelingene er ikke berørt, men noen av de som bor i omsorgsbolig, har blitt syke.

Ingrid Rugsveen ved Linåkertunet innrømmer at det er nedslående å bli så sterkt påvirket av den nye smittebølgen.

– Vi hadde håpet å slippe en ny runde, men i vår sektor er det en del av hverdagen at det skjer uforutsette ting, sier hun.