Gå til sidens hovedinnhold

Intrigemakeri i Ap

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.


Partifeller som diskuterer sjefens kvaliteter overrasker neppe Jonas Gahr Støre. Han som ble genierklært i perioden som Gro Harlem Brundtlands nærmeste og fortrolige medarbeider, og som utenriksminister i Stoltenberg-regjeringen, så ikke alle snubletrådene i overgangen til å bli leder for det som var landets største politiske parti.

Støre snublet, reiste seg, snublet, reiste seg, og snublet og reiste seg. Noen år etter står han ganske så stabilt, men han sliter med å vinne tilbake velgere han mistet på vegen. Selvsagt må et parti diskutere alle forhold som påvirker evnen til å vinne velgere tilbake. Det forstår Støre.

Disse debattene er en del av politikken. Det har de alltid vært, og sosiale medier har ikke akkurat gjort det enkelt å legge lokk på slike diskusjoner. Det mest oppsiktsvekkende ved denne siste runden, er hvis noen har trodd at det som skrives i en lukket gruppe, forblir i den lukkede gruppen. Da er man grenseløst naiv. Intrigemakere og folk som er mer opptatt av egen posisjon enn politikk, finner vi i de fleste partier. Selvsagt er også en lukket gruppe på Facebook en arena for bygge eller bryte ned makt.

Fylkessekretær Bjørn Jarle Røberg-Larsen har formidlet det han mener er usikre velgeres inntrykk av at «Jonas er ikke en av oss, og han er for vinglete.» Støre har måttet forklare og forsvare sin sosiale bakgrunn i mange år. Dersom det fortsatt er slik, er det mer støtteapparatet enn partilederen som har sviktet.

Arbeiderpartiet har ingen annen tenkelig leder enn den sittende. Dersom tillitsvalgte og ansatte et halvt år før stortingsvalget bruker kreftene på å diskutere partiets eneste mulige leder sine svakheter i store, lukkede grupper, er det grunn til å spørre om ikke de neste månedene heller bør brukes på politikkutforming, et mobiliserende landsmøte og valgkamp.

In­ter­ne lek­ka­sjer: Lo­ka­le politikere ikke over­ras­ket over skep­si­sen