Alle parter vil ha firedommer-system i ishockey

Dommer Ole-Stian Hansen og hans kollega Tor Olav Johnsen dømte lørdagens kamp med et smil og sørget for at debatten om firedommer-systemet blusset kraftig opp igjen.

Dommer Ole-Stian Hansen og hans kollega Tor Olav Johnsen dømte lørdagens kamp med et smil og sørget for at debatten om firedommer-systemet blusset kraftig opp igjen. Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel

- Ingen tvil om at norsk hockey ville vært tjent med å ha to hoveddommere i hver kamp, sier Manglerud Star-kapteinen. SI DIN MENING!

DEL

Lørdagens eliteseriekamp mellom L.I.K. og M/S ble dømt av duoen Ole-Stian Hansen, L.I.K. og Tor Olav Johnsen, M/S, etter at den oppsatte dommeren Morten Haglund lørdag morgen meldte forfall.

- Firedommer-system er perfekt. Dette er veien å gå, sa L.I.K.s Fredrik Abrahamsson, etter L.I.K. hadde snudd 0-2 til 3-2 seier i sudden death.

Sist torsdag var det dommer Haglund som var i fokus etter kampslutt. Han skulle også ha dømt lørdagens kamp, og her forklaringen til at han ikke kom:

Fredag kveld kontakten han den tidligere hockeydommeren Svein-Erik Edvardsen for å få råd om hva han skulle gjøre.

Edvartsen ga ham følgende råd:

- Jeg svarte ham på en sms, og sa jeg hadde meldt forfall hvis jeg hadde vært ham. Haglund lyttet på rådet fra sin kollega, og meldte avbud. Inn kom duoen Hansen/Johnsen, som var banenes to beste aktører, men som likevel var det store samtaleemne etter kampslutt.

Det med positivt fortegn. Det er ikke ofte at dommerne har fått applaus da de forlot isen etter kampslutt. Det fikk de lørdag.

- Ro, trygghet og smil

- De dømte for det som var å blåse for. Du visste hele veien hva du kunne foreta deg og ikke, og med to hoveddommere ute på isen nyttet det ikke å lure på motstanderne utvisning. Firedommer-systemet må være fremtiden. Det vil gjøre det bedre for alle parter, sa Abrahamsson.

- De hadde jo ingen vanskelig kamp å holde orden på?

- Nei, det kan dere si. Det skyldes mye at de utstrålte en ro og trygghet vi sjeldent opplever. De hadde også en fin tone med spillerne ute på isen, og trenerne i spillerboksen. Samtidig hadde de et smil på lur. Du mister ikke respekten for dommeren selv om de har en fin tone med spillerne. Jeg vil heller si at de vinner respekt med en slik fin oppførsel. Det var morsomt å være spillere med en sommerduoen den som var i aksjon i dette oppgjøret, sa kjappfoten fra «søta bror».

- Ingen tvil om at norsk hockey ville vært tjent med å ha to hoveddommere i hver kamp. Det fløt jeg pent og pyntelig for seg i dag, sa Pål Skogli, ass. kaptein hos M/S.

Innført i Sverige og Danmark

I Sverige og Danmark har de allerede innført firedommer-systemet. Duoen Ole-Stian Hansen og Owe Luthche skal i aksjon i den danske eliteserien kommende helg.

- Jeg er enig i alle som mener dette er veien å gå i Norge, også, sa Ole-Stian Hansen, som debuterte i Get-ligaen på hjemmebane lørdag kveld.

- Hva er det som stopper Norge med å innføre firedommer-system?

- Det er vel først og fremst økonomi, men etter hvert mener jeg dette vil tvinge seg fram, sier Ole-Stian, som syntes det var ekstra moro å få opptre foran sitt eget hjemmepublikum.

- De snaut 2000 på tribunen skapte skikkelig liv. Dette var en ny og svært spesiell opplevelse, sa Ole-Stian Hansen, etter kampslutt.

Sportslig leder i L.I.K. og tidligere toppdommer og dommersjef i Norge, Lars-Arve Kronborg, var veldig klar på at dette er noe han vil fronte i tiden som kommer.

- Jeg håper å få med meg alle klubbene i kampen om å innføre firedommer-systemet. For hockeysporten er det viktig å få dette på plass. Selv om det var de to beste dommerne i Norge vi så i aksjon i Kristins Hall lørdag kveld ga det en ny bekreftelse på at her ligger fremtiden. Mange land har innført det, og nå bør vi i Norge komme etter, understreket Kronborg.

Kronborg fikk full støtte av trener Tor Nilsen.

- Dagens kamp var vel det perfekte eksemplet på akkurat det, sa Nilsen.

- Ga oss kamp

Abrahamsson var opptatt av hvor kompakt og få feil M/S gjorde.

- De gir oss ingen gratismuligheter. Det vi skaper må gjøre på egen hånd, og til slutt klarte vi å skape nok til å vinne, selv om vi ga fra oss ett poeng på at vi ikke klarte å få pucken i mål da det haglet med målsjanser i slutten av tredje periode, sa Abrahamsson.

- Deilig å få satt kølla på seiersmålet. Det var eneste jeg hadde å gjøre, for resten av jobben utførte Abrahamsson, sa matchvinner Sjödin.

Hay solid

Darrell Hay leverte en ny solid kamp og var i høyeste grad innblandet i snuoperasjonen med sine to assist.

- Jeg finner meg mer og mer hjemme i laget. Jeg har gjennom de månedene jeg har spilt blitt godt kjent med gutta og spillesystemet. Jeg er imponert over moralen som finnes i laget og at vi leverer en vare som gjør at vi hører hjemme på beste halvdel av tabellen, avsluttet Hay.

NB: Tirsdag kveld møtes lagene igjen -denne gang i Manglerudhallen. GD følger kampen direkte her på nett!

Si din mening om firedommer-systemet her:

Artikkeltags