Gå til sidens hovedinnhold

Ja, det er til å gråte av

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I lørdagens GD kan vi lese kommentator Kathrine Solbraa fortelle om et foreldremøte der foreldrene gråter. Hvorfor – jo, fordi de mister sine barns gode mannlige lærer. Jeg er helt enig, det er til å gråte av. For slikt skal faktisk ikke kunne skje. Dersom Lillehammer kommune må si opp en lærer som det er behov for, ja så er det et bevis for at kommunen ikke bare gjort en, men mange, feil, og det over tid.

Men, deretter går det i ball i kommentaren. Hun kjøper tydeligvis rått posisjonen i Lillehammers fortelling om at de økonomiske forholdene i Lillehammer skyldes manglende overføringer fra regjeringen – og viser til at mange kommuner sliter økonomisk. Vel, da er det på tide med fakta istedenfor synsing på argumentasjon, slik jeg mener dette er.

Ved de rødgrønnes avslutning i 2013 var det 46 kommuner på ROBEK-lista (register over kommuner og fylkeskommuner som er i økonomisk ubalanse), nå er det 13. I kroner og øre er overføringene til kommunene tilnærmet doblet under Solberg-regjeringen.

Posisjonen i Lillehammer forteller en helt annen historie, alt for å skyve ansvaret unna det faktum at det er Ap som har styrt Lillehammer i tilnærmet 80 år. Dette underbygges også av følgende: Agenda Kaupang har nå, i mai 2021, utarbeidet en økonomisk analyse av kommunene for 2020. De har sett på effektivitet, kvalitet, best styrt, best finanser og lavest kostnader. Lillehammer scorer ikke på topp her. Rapporten slår fast at god ledelse er like viktig som høye inntekter, for å holde finansene under kontroll, levere kvalitet og styre på en god måte.

Og hva gjelder skole – Ingen regjering har noen gang prioritert skole, lærere og kunnskap høyere. Det er fordi vi vet at kompetente lærere er den viktigste enkeltfaktoren for elevenes læring og trivsel.

Så ja, det er til å gråte av når kommunen ikke evner å følge opp regjeringens prioriteringer. Og det skyldes ikke bare en feil, det skyldes mange. Et resultat av dårlig styring over tid.

Oddvar Møllerløkken, leder, Lillehammer Høyre

Det er ikke hver gang foreldre begynner å gråte på et foreldremøte