Skolemat utjevner sosiale forskjeller. Det viser en fersk forskningsrapport fra Universitetet i Agder. Det er den første forskningen på feltet, som viser at gratis skolemat i henhold de norske kostholdsrådene har en sosial utjevnende effekt. De fleste land i Europa tilbyr et måltid i løpet av skoledagen. Nå mener Arbeiderpartiet det er på tide at vi i Norge følger etter.

I dag veit vi at over 60 000 barn ikke har med seg mat på skolen. Jeg er derfor svært glad for oppfordringa fra Marit Tordhol og Oppland bygdekvinnelag til de politiske partiene om å innføre skolemat til alle elever, som GD også skryter av i sin lederartikkel 29. juli.

I Arbeiderpartiet tror vi at mette barn lærer mer. God næring gir rett og slett bedre læring. Over halvparten av lærerne i grunnskolen opplever daglig eller flere ganger i uken at elever er ukonsentrerte, fordi de ikke har spist tilstrekkelig i løpet av skoledagen. Et sunt skolemåltid om dagen vil gi bedre konsentrasjon for mange elever, og kan forbedre skoleresultatene. I tillegg er det en egenverdi for alle elever og samles i et sosialt fellesskap rundt et felles måltid.

Hvordan skolene og kommunene organiserer tilbudet, mener Arbeiderpartiet skal kunne bestemmes lokalt. Vi mener likevel det er riktig at staten går inn med midler, for å sørge for at alle skoler får på plass en ordning. Det trenger ikke være komplisert. Som for eksempel i min egen hjemkommune Nord-Fron hvor man har starta med tre dager i ungdomsskolen. En dag med havregrøt, en dag med matkasse i klasserommet og en dag med frukt. Det gir likefult elevene sunn mat i løpet av dagen. Og vil være ett skritt videre i utbygging av vår velferdsstat. Gratis skolemat gir rett og slett sterkere fellesskap.

Dessverre har vi dag en høyreregjering som ikke ønsker å bruke penger på bedre velferd, og sier nei til sunn mat. Derfor går Arbeiderpartiet til valg på å innføre skolemat i mange kommuner og fylker over hele landet ved høstens valg. Blant annet Innlandet Arbeiderpartiet som vil ha skolefrokost til elevene i de videregående skolene, slik Oppland allerede har innført. Selv besøkte jeg Kongsvinger ungdomsskole i mai, som i likhet med andre skoler har innført skolemat, og melder om positive resultater. Det er derfor skuffende at Høyre fortsatt så entydig avviser ideen.

Det gir like fullt en valgkamp med tydelige skiller. Mellom Arbeiderpartiet som prioriterer skolemat, velferd og sosial utjevning, og Høyre som nok en gang setter skattekutt til de med mest fra før, først. Det er det verdt for velgerne å merke seg.

LES OGSÅ: Kampen om skolematen avgjort i Innlandet