17. mai nærmer seg, og som alle år koker flaggdebatten i media. Skal utenlandske flagg tillates på 17. mai? Det synes jeg burde være lov. Det er helt feil å si at det kun skal flagges med norske flagg, fordi det er Norge som har bursdag. Da har man helt glemt hva nasjonaldagen handler om.

Nasjonaldagen handler om å feire mangfoldet, verdiene og friheten.

Norge består ikke kun av nordmenn. Norge består av et mangfold nasjonaliteter helt fra Sudan, til USA, fra Palestina til Finland, fra Italia til Australia, og mange flere. Disse nasjonalitetene er en del av landet vårt, og burde derfor også feires under nasjonaldagen.

Vi feirer verdiene som har blitt kjempet frem i flere hundre år. Mennesker har i Norge rett til å være seg selv, utøve sin egen religion og ta med seg sine kulturelle verdier fra landet de kommer fra. Det er likevell forstått mange minoriteter som opplever hets, men dette gjør det bare enda viktigere å stå sammen gjennom å feire at deres minoritet også er en del av felleskapet.

Vi feirer friheten og demokratiet. Dette handler om friheten til å være seg selv, og at alle har rett til å være en del av felleskapet. Det er derfor helt innafor at man kan heise sitt eget flagg, og feire muligheten til å være seg selv i Norge. Vi er et fritt land, og det vil være udemokratisk å nekte folk å heise flagget sitt.

Selv skal jeg flagge det nederlandske flagget på 17. mai. Dette er ikke for å feire Nederland, men for å feire alle nederlendere som også er en del av felleskapet. Norge består også jo også av nederlendere. Skal vi feire Norge så feirer vi også nederlenderne, i likhet med de andre minoritetene Norge også består av.

Kajsa Kirkhus, leder, Ringsaker Venstre