Jakten på de mest sårbare

ANSVAR: Arbeids og sosialminister Anniken Hauglie (t.h.) og NAV-direktør Sigrun Vågeng må ta ansvar.

ANSVAR: Arbeids og sosialminister Anniken Hauglie (t.h.) og NAV-direktør Sigrun Vågeng må ta ansvar. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

GD MENER 
NAV-skandalen dreier seg om mer enn å rette opp skandaløse feil mot personer som urettmessig har fått straff og krav om tilbakebetaling av ytelser. NAV-skandalen trer fram som en illevarslende dokumentasjon på forskjellsbehandling i vårt land.

«Hvitsnippforbrytere» som begår økonomisk kriminalitet, slipper unna på helt annet vis enn mange av de mest sårbare blant oss. Det er blitt dokumentert til gagns. Slikt viser oss et samfunn med økende forskjeller vi ikke kan tåle å leve med.

Riksadvokaten har satt en stopper for etterforskning av alle anmeldelser knyttet til utenlandsopphold i EØS. Dette gjelder uavhengig av tidspunkt og form for ytelser som er gitt. Dette viser hvordan alvoret nå går opp for alle berørte myndighetsnivåer og for oss alle.

Troen på at vi har et samfunn preget av rettssikkerhet rystes i grunnvollene

Skandalen vokser i omfang fra dag til dag. Troen på at vi har et samfunn preget av rettssikkerhet rystes i grunnvollene. Hvordan dette kunne skje, gis det flere forklaringer på. Det viktigste nå er å sikre en gjennomgang som kan inngi tillit og opprydding. Ikke alle sår kan gjøres gode igjen. For noen er katastrofen for lengst et faktum.

NAV-skandalen vil måtte få etterspill. Ledere, både administrativt og politisk, må vise at ansvar erkjennes og at ansvar skal gi konsekvenser. Politikere, NAV-sjefer, jurister på alle slags plan – overalt har en kollektiv svikt gitt legitimitet til å forfølge NAV-brukere. For Norge som rettsnasjon er NAV-skandalen en trist erkjennelse av hvordan maktsystemer svikter.

Skandalen må selvsagt bli rettet opp i for alle berørte. Så bør politikere og rettsmyndigheter på helt annet vis ta tak i andre sider av økonomisk kriminalitet i vårt samfunn. Også på dette området må vi forebygge økt forskjellsbehandling.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags