Jeg begynner å bli nokså lei av at det i debatten om dette temaet stadig vekk kommer påstander om «velferdsmigranter», at de eneste flyktningene som kommer og kan betegnes som «ekte» flyktninger» er de som kommer fra Ukraina. Da spør jeg meg om de som påstår dette har stått på en strand ved Middelhavet og tatt imot de som kommer?

Har de sett «båtene» de kommer i? Sett «redningsvestene» – hvis de har noen – som inneholder papir, plast, gress etc.? Har noen av dem rømt fra al Shabab og deres herjinger i Somalia eller fra Talibans terrorregime i Afghanistan? Kjenner de en kvinne som er voldtatt flere ganger under flukten? Eller som ble frastjålet alt de eier og har, og blitt banket opp på en grense før de ble sendt tilbake til terroren eller en flyktningleir der tusenvis av mennesker oppholder seg i limbo og setter livet på vent i årevis?

Vet man hvordan disse menneskene har skaffet penger til en ferd over havet i en «båt» som knapt er sjødyktig? Og hvordan skulle de holde sin familie oppdatert om denne ferden hvis de ikke har mobil? Har noen av dem tatt imot livredde små og store, våte til skinnet og med traumer du overhodet ikke har mulighet til å forstå? Eller møtt noen og hørt deres historie?

Jeg er lei av forståsegpåere som overhodet ikke aner hva dette dreier seg om. Jeg er lei av at man uttaler seg så bastant og sprer feilinformasjon. Å sette seg inn I virkeligheten burde være en selvfølge før man uttaler seg så bastant. Om jeg helt eller delvis kjenner denne virkeligheten? Ja!

Inger-Lise Gabrielsen, Lillehammer, observatør