Gå til sidens hovedinnhold

Jeg tror ikke den jevne politiker skjønner hvor krevende det er for næringslivet som bærer den tyngste børen nå

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Jeg tror ikke den jevne politiker skjønner hvor krevende det er for næringslivet som bærer den tyngste børen nå.

Mange av oss sover godt om natta, vel vitende om at jobben er trygg og at lønna kommer som vanlig. Andre lever i uvisshet om begge deler. Mange bedriftseiere må se kundene utebli, mens regningene hoper seg opp. De som jobber i bedriftene og er permittert, bekymrer seg for om jobben fortsatt er der når verden blir normal igjen.

Arne Hjeltnes skrev i forrige uke at det er langt fra beslutningstakere i trygge jobber til de som blir hardest rammet av nedstenging og strenge smitteverntiltak. Det er en legitim bekymring. For det er skikkelig strekk i laget nå. Pandemien rammer forferdelig skeivt. Nest etter døde og alvorlig syke, er det næringslivet som har blitt hardest rammet. Både de som eier bedrift og de som er ansatt.

Sist helg skrev VG om bla. Hafjell, Golsfjellet og Trysil. Det gjør inntrykk å lese om folk som har satset hus og hjem for å skape et tilbud til oss alle. Folk som nå frykter økonomisk ruin. Jeg tror de som er med på å ta avgjørelsene om smitteverntiltak på vegne av samfunnet forstår at mange har det svært tøft. Men forstår vi politikere hvordan det føles for dem som bærer den tyngste økonomiske børen nå? Sannsynligvis ikke.

Men det betyr ikke at tiltakene er feil selv om det kan oppleves unødvendige og urimelige for noen. Særlig i områder med lite smitte. De nasjonale smitteverntiltakene fra regjeringen tar utgangspunkt i tunge faglige råd fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet. De fremste medisinske fagfolkene vi har var før påske svært urolige over smitteutviklingen i landet som helhet. Derfor anbefalte de strenge nasjonale tiltak for å slå ned den tredje bølgen med koronavirus. De rådene må regjeringen lytte til, selv om det er upopulært og smerter. Konsekvensen av å ikke slå ned smitten er at langt flere vil bli innlagt på sykehus og langt flere dø. Så enkelt og så brutalt, vi har sett hvor raskt og hvor stygt det kan gå i andre land som har mistet kontrollen. Alternativet til strenge tiltak nå er trolig at vondt blir til verre, særlig for næringslivet.

Myndighetene har et stort ansvar for å stille opp for næringslivet når strenge tiltak blir innført. Det er viktig at levedyktige bedrifter overlever krisen. Omfattende milliardordninger og støttetiltak for bedriftene har derfor blitt utarbeidet i tett dialog med NHO og Virke.

Det siste nå er at regjeringen øker den kommunale kompensasjonsordningen for bedrifter med 500 mill. Det kommer på toppen av de 750 mill. som fra før er satt av. Kommunene kjenner sitt lokale næringsliv godt, og kan bidra til å få pengene raskt ut til bedriftene. De første 750 mill. kommer til å bli utbetalt like over påske. 675 mill., vil bli fordelt etter hvor mange årsverk kommunene har i overnattings- og serveringsbransjen. En egen pott på 75 mill., vil bli reservert kommuner som til vanlig har stor påsketurisme og som rammes hardt for andre år på rad.

I mange distriktskommuner er reiselivet ryggraden, og for Høyre er det viktig at disse jobbene ikke forsvinner. Derfor har vi laget denne ordningen for bedrifter som ikke får dekket sine tap gjennom den nasjonale kompensasjonsordningen for næringslivet.

Jeg er overbevist om at regjeringen følger situasjonen nøye og gjør fortløpende vurderinger. For Høyre har alltid vært og skal alltid være partiet som heier på dem som skaper jobber. Ingenting er viktigere enn at alle har en jobb å gå til. Også når verden blir normal igjen.

Kari-Anne Jønnes, stortingskandidat, Oppland Høyre