Gå til sidens hovedinnhold

Naturvernforbundet: – Jaktkvoten på jerv truer bestanden

Artikkelen er over 4 år gammel

Naturvernforbundet klager over lisenskvoter for jerv, fordi de mener at totalkvoten truer bestanden.

Naturvernforbundet klager over lisenskvoter for jerv, fordi de mener at totalkvoten truer bestanden. 

Det er gjennom sju forskjellige rovdyrnemnder vedtatt en totalkvote på 105 jerv for lisensjakten 2017–2018, ifølge organisasjonen.

Les også: Skal felle jerv i midtdalen

– Bestanden i fritt fall

– Det er fullstendig meningsløst når bestanden er i fritt fall og ligger langt under bestandsmålet som Stortinget har vedtatt, sier Arnodd Håpnes, fagleder og biolog i Naturvernforbundet.

– Totalkvoten er et resultat av sju forskjellige enkeltvedtak. Hvert enkelt vedtak trenger ikke å være svært kritisk for jerven, men totalkvoten blir voldsom høy, utdyper han.

Håpnes trekker fram at arten har vært fredet i Norge siden 1982, og er definert som sårbar på rødlisten over truede arter.

Ifølge Naturforbundet er det per i dag registrert 47 ynglinger. I løpet av våren og sommeren er ti av disse skutt. Igjen står kun 33 ynglinger, som er langt under Stortingets bestandsmål på 39 ynglinger.

Les også: Fjellreven yngler - 13 kull med 75 valper i sommer

Klager til departementet

Naturvernforbundet klager nå til Klima- og miljødepartementet over den totale lisenskvoten for jerv i hele landet. De ber om at totalkvoten reduseres betydelig siden bestanden ligger langt under vedtatt bestandsmål.

Ifølge Miljødirektoratet er det samlet felt 114 jerver i perioden 2016-2017, som utgjør 33 prosent av den beregnede norske jervbestanden. Årets uttak er langt høyere enn maksimal tilvekst i en jervbestand.

Om tallet på ynglinger registrert videre i år er omtrent som de siste årene, kan netto tall på jervekull for hele landet komme under det nasjonale bestandsmålet i 2017. Det vil i så fall være første gangen det skjer, skriver Miljødirektoratet på sine nettsider.