Gå til sidens hovedinnhold

Jobbene er viktig Erna, ikke du

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Statsministeren er snurt og sur fordi opposisjonen har vært nødt til å vedta en rekke tiltak for å hjelpe bedrifter og ansatte som rammes av koronatiltakene. Hun burde heller spørre seg selv hvorfor hennes regjering hele tiden er bakpå og lar store deler av nærings og kulturliv gå for lut og kaldt vann. For disse ordningen skulle vært på plass for lenge siden. Det har regjeringen hatt tid til, for nå er det ikke situasjonen overraskende lengre.

Helt fra i mars 2020 har tiltakene regjeringen kommer med, er for svake – for arbeidstakerne, for bedriftene og for kommunene. Stortinget har ved alle korsveier vært nødt til å bedre ordningen regjeringen har foreslått kraftig, både for bedriftene, arbeidstakerne og kommunene. Vi har ikke kommet langt nok, men uten det hadde det vært virkelig ille. Men nå kan vi ikke vente lengre på regjeringens sommel lengre, for det er store mangler i systemet nå. Det sier både NHO og LO også.

Å forlenge permitteringsordningen nå handler om å sikre at folk har inntekt når de er permittert og forståelse for at bedriftene som er stengt ned av smitteverntiltak, trenger sine ansatte når de kan åpne igjen. Det er også helt nødvendig at arbeidsløse på dagpenger må få forlenget sin periode, for nå er det enda vanskeligere å få ny jobb.

Det er ille å høre at statsministeren argumenterer som om bedriftene og ansatte spekulerer i permitteringer. Det er SV uenige i. Folk søker annen jobb hvis de kan få det. Bedrifter stenger ikke hvis de ikke må. De har kniven på strupen nå. Dette kan ikke fortsette.

Så viser Regjeringen til forskning om at hvis du er lenge arbeidsledig, så er det vanskelig å komme tilbake igjen på jobb, som begrunnelse for å ikke forlenge permitteringsordningen. Ja, det stemmer. Det kan kanskje brukes i en normalsituasjon – men nå er det nesten umulig å få jobb, så dette blir bare teori og fungerer ikke i praksis.

Derfor er det også behov for en massiv satsing framover på de som er vanskeligstilte fra før, de på AAP og andre som sliter. Har du dårlig helse, blir du bare sjukere av å være fattig. Forskning viser det og at folk uten penger er sjukere enn andre

Da er regjeringens politikk med kutt i sosiale ytelser og mer pisk helt feil og gjør vondt verre.

Dette er årskaen til at Sv har stått i front for å få vedtatt mye bedre ordninger. Det handler om bedriftene, om de som mister jobben og om kommunene som står i førstelinja og trenger penger for å makte oppgavene nå. Det har vi tenkt å fortsette med.

Karin Andersen, leder i Stortingets kommunal og forvaltningskomite, SV Hedmark