Gå til sidens hovedinnhold

Justismord?

Artikkelen er over 1 år gammel

leserinnlegg


Vi har alle hørt og lest om eks. politimannen Eirik Jensen, som i flere rettsinstanser er dømt for å ha hatt ulovlig befatning med narkotika. Jensen var ansatt i politiet for å finne og å stoppe de som importerte og solgte narkotika. Han gjorde dette ved å infiltrere.

Han hadde en tidligere kamerat, Gjermund Cappelen, som var kjent for import og salg av narkotika til Norge. Begge ble senere tatt av politiet for alvorlige narko-forbrytelser. Cappelen hat tilstått, og soner mange år i fengsel. Eirik Jensen har hele tiden, og i flere rettsinstanser benektet anklagene. Han har vært fengslet, og har ved utallige avhør og et enormt press gjennom flere år, forsøkt å stå på sin uskyld i saken mot ham.

Aktoratene har nå forsøkt seg med påstander om at Jensen har kommet med det de kaller «noe forskjellige forklaringer» på det som skjedde for mange år siden. (hvem husker vel alt som skjedde for 10 år siden).

Vi som har levd en stund husker noen saker der personer i Norge er dømt for alvorlige forbrytelser, som de etter flere år er blitt frikjent for ha begått. Et eksempel blant flere er tilbake i 1970-årene, mot Fritz Moen. Moen satt 18 år i fengsel. En annen person, på sitt dødsleie, tilsto å ha begått den forbrytelsen som Fritz Moen var dømt og sonet for.

En forretningsmann fra Tønsberg drev et firma med 14 ansatte og med sunn økonomi. Han

ble dømt for bedrageri for 3,5 mill. kroner. Han ble dømt til fengsel i 2 år og 6 md. Han ble uskyldig dømt, men firmaet gikk konkurs. Han sier: « Jeg fikk 10 år av livet mitt ødelagt, og de klarte nesten å ta livet av meg». Politiet har senere bedt om unnskyldning.

Det finnes mange andre saker som kalles «justismord».

Mange vil kanskje si at «Politiet tar ikke feil, så de må vi stole på». Det er sikkert ikke enkelt å være

politi og påtalemyndighet. Kanskje ting «går for fort unna», kanskje kapasiteten ikke er god nok og

kanskje kunnskapene ikke er gode nok. Andre ting, som at det kan ha no med «motiver» å gjøre, er et spørsmål som kan være farlig å nevne i slike sammenhenger, så det gjør vi ikke.

Jeg vil ikke påstå at Eirik Jensen er utsatt for justismord, men det er heller ikke utenkelig?

Bjørn Seielstad sr., Gausdal