Det er under 3 måneder til avgangselever skal stille til muntlig eksamen. Er de forberedt på det? Soleklart NEI. I mange deler av landet har de kun hatt fjernundervisning de siste månedene. Ikke har de møtt venner eller lærere heller.

I dag sitter det flere tusen ungdommer som gruer seg til eksamens opptak i mai og juni. Samtidig som smittetrykket øker, og flere og flere skoler går over til fjernundervisning.

Vi vet at fjernundervisning aldri kommer til å erstatte den klassiske undervisningen i klasserommet. Elever får mindre hjelp, og stadig flere sliter mer på skolen spesielt de som sliter på skolen fra før av.

Elevene som sliter, blir presset enda mer til å følge mer med. Kun fordi kunnskapsministeren vår mener at muntlig eksamen skal gjennomføres. Det er rett og slett urettferdig.

Derfor ser jeg ikke noe rettferdighet av at elever som har pendlet seg mellom gul og rød sone på skolen altså pendlet seg mellom fysisk og fjernundervisning skal stille til eksamen.

Det å avlyse muntlig eksamen nå, vil hjelpe lærerne med å hjelpe elever med å forbedre standpunkt. Det vil også senke presset på lærerne for å gjennomføre pensum ved hjelp av fjernundervisning. Det er viktig å gi lærerne den beste muligheten til å se elevene, og hjelpe de. Ofte er det å stresse seg gjennom pensum for å stille til eksamen til våren, det som skjer.

Regjeringen har ikke løftet en for de elevene som sliter mest, de elevene som er sårbare.
Stadig hører vi hold ut, alt blir bra. Ja, men det viser ikke noen spor for de sårbare Guri og Erna.

Nå må regjeringspartiene gå inn i seg selv, og begynne å se elevene bedre!

Maja Cvetkovic, styremedlem i Elverum-Åmot AUF