Kampen for fortsatt fred

FRIHET: Kronprins Haakon er alltid til stede for å markere frigjørings- og veterandagen. Her fra 2018.

FRIHET: Kronprins Haakon er alltid til stede for å markere frigjørings- og veterandagen. Her fra 2018. Foto:

DEL

GD MENER
Det blir en annerledes markering enn tenkt og planlagt 8. mai i år: For 75 år siden fikk også Norge den etterlengtede meldingen om tysk kapitulasjon. Etter fem tunge krigsår fikk opplevelsen av fred et innhold mange i dag kan ha et distansert forhold til.

Vår egen region ble sterkt berørt av krigen: Innledningsvis knyttet til mange og harde trefninger for å hindre nazistenes framrykning nordover. Mange liv gikk tapt, store ødeleggelser lå igjen etter krigshandlingene. Den dag i dag er det mange som preges av det som skjedde.

Krigens avsluttende periode satte også sitt preg på vår region. Tyskernes hovedkvarter ble lagt til Lillehammer. Fra start til slutt gjennom fem år satte krigen dermed sine brennmerkede spor i vårt distrikt. Til vi gjenvant vår fred og frihet for 75 år siden.

Vi har godt av å bli minnet om og utfordret på hva frihet skal bety

Det er en skjebnens ironi at vi nettopp ved 75-årsmarkeringen blir minnet om det uforutsigbare. Koronaviruset har satt det normale hverdagslivet på vent. Vi har fått en påminnelse om vår sårbarhet, om vår evne til å mobilisere, om vår evne til å stå sammen om å løse felles utfordringer.

Dermed knyttes 8. mai sammen med det som 8. mai også representerer: Vår veterandag. Dagen da vi skal hedre minnet om alle som har stått opp for vårt land i nasjonens tjeneste. Noen få gis ekstra oppmerksomhet. For mange er dagen sår. For langt fra alle opplever å ha fått den anerkjennelsen de burde ha fått.

Fra krigens dager var det mange som kjempet og som ikke fikk fortjent anerkjennelse etter krigens slutt. Også i dag er det for mange som kan kjenne på at de ikke har mottatt fortjent takk.

Nettopp derfor er 8. mai, både som frihetsdag og som veterandag, en merkedag der vi alle gir et bifall til kampen for frihet. Vi har godt av å bli minnet om og utfordret på hva frihet skal bety.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags