Gå til sidens hovedinnhold

Kan noen som har ansvar for arkitektur og byutvikling gi oss en forklaring på hva som skjer med byggeskikken?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi er heldige som har Maihaugen - et museum over byggeskikk gjennom ulike tidsepoker. Det har vært tilgang på byggematerialer og ulike behov som med tiden endrer utforming av husene vi bor i. Vi liker å ta vare på bygg som minner om gamle tiders håndverk.

Nå er jeg redd fremtidige generasjoner og samtidige fra andre deler av verden vil kløe seg i hodet av å se tidsepoken 2000+ på museet. Det er regler for BYA og BRA på små tomter i hager og skråninger som dikterer utformingen og rettferdiggjøres av ønske om å utnytte etablert infrastruktur. Fortetting i by er kanskje samfunnsøkonomisk på kort sikt.

Mangel på takustikk, takhøyde på loft og kjellere under 1,9 m, samt utkragede bydningsdeler 5 meter over bakken gir mer boareal innenfor regelverket - men er verken pent, praktisk eller trygt. Fortetting i fjellet, med boligfelt av små hus og rommet i mellom forsvinner fra turkartet, er ran fra de som hadde uteplass i solveggen av sin 60-talls hytte. Kan noen som har ansvar for arkitektur og byutvikling gi oss en forklaring på hva som skjer med byggeskikken?

Alexander Kjølner, Lillehammer