Gå til sidens hovedinnhold

Kapitalen må få blomstre, også på Lillehammer

Artikkelen er over 1 år gammel

debatt Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Rødts Eva Marie Mathisen skriver i GD at hun ønsker en mer restriktiv utbyggingspolitikk i Lillehammer, og at kapitalen ikke må få styre utbyggingen. Som et utgangspunkt kan det være lett å være enig i det generelle om å ikke la seg styre av kapitalens krefter. Men, det blir etter min vurdering en innfallsvinkel til problemstillingen fra Rødt som bærer galt av sted for Lillehammer og verdiskapingen i Lillehammer.

Høyre vil ta vare på Lillehammers småbypreg og særpreg. Det mener vi at vi gjør best gjennom utvikling. Utvikling for å bevare. Ta sentrum som et eksempel. For å kunne bevare vårt unike sentrum må vi tilrettelegge for at det er folk i sentrum som bruker sentrum, derfor er det viktig å bygge flere leiligheter sentralt. Derfor må vi utvikle. Dersom vi tenker at vi skal bevare for å bevare tror jeg fasiten om noen år vil være et sørgelig syn.

Det skapes i innlegget også et inntrykk av at alle prosjekter får ja. Det stemmer ikke. Lillehammer kommune er jo faktisk kjent for det motsatte, nemlig å si nei til investorer. Så det er nokså underlig når Rødt ønsker at det som en hovedregel skal sies enda mer nei, man ønsker altså et enda større nei-stempel hos næringslivet og investorer enn hva Lillehammer allerede har?

Rødt har åpenbart en grunnleggende mistro til kapital. En mistro jeg ikke deler. Vi trenger tvert imot mer kapitalkrefter i Lillehammer. Vi trenger investorer som ønsker å bruke midler i kommunen vår, som ønsker å satse i kommunen vår. Det innebærer ikke at vi skal si ja til ethvert prosjekt som blir foreslått, det er vårt ansvar som politikere å se både det lille og det store bildet. Men det innebærer at vi må ha en positiv inngang og skape et positivt stempel på Lillehammer som sted for næring og investering.

Oddvar Møllerløkken, leder, Lillehammer Høyre

Må kapitalen styre utbygginga i Lillehammer?