Gå til sidens hovedinnhold

Katastrofale hundeliv

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.


Markedet for omsetning
av hunder er brennhet, For noen betyr dette muligheter for raske penger. I andre enden dukker det opp historier om tvilsomt hundehold og dårlig hundehelse. I et land med strenge reguleringer og tydelige bestemmelser for dyrehold på nær sagt alle områder, er det åpenbart dårlig kontroll med mye av det som skjer på hundefronten.

Historiene om folk som har kjøpt en hund, en katt eller et annet dyr uten helt å forstå hva det innebærer av ansvar og arbeid, har vært mange. Hvert eneste år advares vi mot å gi dyr i julegave, og vi får stadig påminnelser om hva hold av kjæledyr innebærer av ansvar.

Vel så viktig er det at søkelyset nå rettes mot markedet for omsetning av firbeinte, og mot det som likner et industrialisert oppdrett.

Det er åpenbart dårlig kontroll med mye av det som skjer på hundefronten

Dette er komplisert. Astrid Indrebø, veterinær, mangeårig hundeoppdretter og en nestor innen hundeavl, peker på at det omsettes blandingsvalper uten helsepapirer, uten avlskrav eller krav til dokumentasjon. Andelen hunder registrert i Norsk Kennel Klub har falt fra 90 til under 50 prosent. I praksis betyr det at svært mye rett og slett er utenfor all kontroll.

Samtidig må også Norsk Kennel Klub forsvare sin egen rolle. Dyrebeskyttelsen trekker NKK for retten fordi de mener at også mye av dagens raseavl bryter med norsk lov. Det er trist hvordan også systematisk avl kan ende i smerte og alvorlig sykdom. Pusteproblemer, problemer med å føde og leddproblemer er eksempler på hvordan mye har gått galt, også innenfor den delen av Hunde-Norge som NKK har ansvar for.

Det er åpenbart behov for å få denne utviklingen under kontroll. Vi er trolig forbi det punkt at seriøse organisasjoner klarer dette uten sterkere involvering fra myndighetene.

Advarer mot useriøse hundeoppdrettere: – Kynisk jakt på raske penger