Gå til sidens hovedinnhold

Kirkene - vår felles kulturarv

Artikkelen er over 1 år gammel

leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Gudbrandsdalen er kanskje landets mest tilgodesette med praktfulle kirker, eller rettere sagt kirkebygg. I alle aldere og historiske epoker. Men uten forkleinelse for noen av disse, vil jeg påstå at de har et formidabelt etterslep når det gjelder vedlikehold.

Dette har vel også regjeringen innsett når de nå fremmer en stortingsmelding om Opplysningsvesenets fond. Ikke bare med hensyn til kirkene men også de prestegårdene som ikke allerede er solgt ut av statens eie.

Vår kulturarv skal sikres, det er slik jeg forstår meldinga. Meldinga legger opp til desentralisert eierskap på folkevalgt fellesrådsnivå i de berørte kommunene, men fratar ikke stat og kommune fortsatt finansieringsansvar.

Det er lenge siden kirkene og prestegårdene utgjorde de geistlige midtpunktene i kommunene. Kirkene og prestegårdene er ikke lenger i middelaldersk tid, men i nåtid og fremtid. Utfordringene står i kø. Kirkene kan vise til høye besøkstall ved dåp, bryllup og begravelser. Altså i "pålagte seremonier". Men under vanlige gudstjenester? Neppe.

Kirkene og prestegårdene rommer uerstattelige kulturskatter. I dag er disse bevart gjennom utallige timer av ubetalt dugnadsinnsats. Dørene bør derfor åpnes for at vi alle kan glede oss over det arbeidet som våre forfedre har gitt oss. Kirkene og prestegårdene er vår felles kulturarv. Uavhengig av personlig tro og rituell liturgi.