Onsdag ble den 78 år gamle personlige treneren og mentoren til et av Norges aller største VM-håp kjørt hjem til Trondheim av svigersønnen Haakon Klæbo.

Pappa og manager Klæbo har også vært på Skeikampen i nesten en hel måned i strekk

Lørdag reiser Johannes selv til Tyskland sammen med resten av landslaget med charterfly. Pandemi og smittevern gjør at ingen fra familien reiser til mesterskapet i Oberstdorf. De må nøye seg med digital kontakt.

Morfar Kåre Høsflot fikk strålebehandling for prostatakreft på vårparten i 2020, og han har ikke vært med barnebarnet rundt på renn denne sesongen.

Det har ikke hindret ham i å ha tett kontakt med Johannes. Det viser også bildene som ble tatt av NTBs fotograf på Skeikampen onsdag morgen.

– Vi har gjort det som vi mener er riktig å gjøre i ukene før VM. Blant annet er det blitt mindre mengde, selv om antall økter kanskje er det samme som før jul. Vi har tro på det som er blitt gjort i vinter, så får vi se hva det duger til under VM, sier morfaren til NTB.

Gulljakt

78-åringen sier at de ikke snakker om gull og plasseringer. Det er ikke slik de tenker.

– Det får eventuelt andre tenke på. Johannes og jeg har vårt og prøver å trykke på de knappene som gir best uttelling. Men vi har ingen garantier. Vi har gjort det vi har tro på. Så får vi se hva det holder til.

Morfaren forteller også at VM-gullhåpet har hatt noen økter sammen med sprintlandslaget på Sjusjøen under ledelse av landslagstrener Arild Monsen.

Få dager før avreise til Oberstdorf sier hovedpersonen selv at det har vært en annerledes vinter med mye mengdetrening, selv om det har blitt litt roligere trening i de siste ukene.

– Forholdene på Skeikampen har vært ypperlige. Jeg kan ikke klage på forberedelsene, selv om det er blitt få konkurranser sammenlignet med tidligere. Det gjør sitt til at det er flere spørsmålstegn enn foran andre mesterskap, men usikkerheten er til å leve med, mener Klæbo.

Han sier at han uansett skal gjøre sitt beste, og hevder at han ikke kjenner noe press fra omgivelsene.

– Det største presset legger jeg nok på meg selv. Jeg kan ikke gjøre annet enn å holde fokus på det som jeg har trent på, så får vi se hva det duger til. Veldig mange går for gull under VM. Det gjør jeg også. Så får vi se hvem som har dagen.

Tett kontakt

Klæbo har vist respekt for koronaviruset siden det dukket opp, og pappa Haakon sier at alle regler av om smittevern har vært fulgt i ukene på Skeikampen.

Og vel så det.

– Vi har hatt en flott tid her i flere uker før VM. Så vil tiden vise hvordan det går i VM. Vi har troen, men vi har aldri noen garantier. Kampen om medaljene blir tøff. Det er mange som kan ta gull, og Johannes er bare en av dem. Hele familien kommer til å ha Skeikampen som oppholdssted og base under det meste av VM. Det blir fine skiturer, mye TV-titting fra VM og ikke minst nær kontakt med Johannes, sier Haakon Klæbo.

(©NTB)