I New York har verdens ledere samlet seg til Klimatoppmøte og FNs generalforsamling de siste ukene. I år fikk jeg være med. Her møtes små og store land for å løse de virkelig store oppgavene på vår felles klode. Her kommer ledere fra små øystater som er i ferd med å drukne på grunn av havstigning. Her kommer de fattigste, dem som ikke har noe. Her kommer krigsherjede land, krigsherrene og de økonomiske supermaktene. Her flyr ordene høyt over hodet på de fleste.

Her var de alle. Donald Trump, Donald Tusk og Erna Solberg. Og så kom Greta Thunberg.

- Fake news sa han, verdens mektigste leder, om alt han ikke likte. Han heter Donald og han likte ikke Greta. For Greta er ikke som de andre.

Det blir vanskelig for de sterke lederne når noen plutselig sier sannheten, rett fram og uten dikkedarer og diplomatisk vaghet, og krever mer enn tomme ord. Gretas budskap var sterkt og alvorlig. Når ikke lederne i verden tar ansvar og kutter farlige utslipp, får barna og de kommende generasjoner en umulig oppgave å løse. Hvorfor gå på skole og få kunnskap, hvis ikke kunnskapen skal tas på alvor og brukes?

Nettopp. Hun gidder ikke gå rundt grøten eller kaste bort tid på de såkalte klimafornektere. Men alle lederne som sier de bygger på kunnskap og fakta, dem snakker hun til, klart og uten forbehold. Jeg skulle ikke vært her, sa hun, men når dere svikter må jeg. Ingen har som henne klart å få klima på dagsorden og hun og ungdommen lar seg ikke avspise med tullprat. Tomme ord avvises. Det er kun virkelige klimakutt som betyr noe.

Men Donald T var ikke opptatt av klimatrusselen. I hans tale sa han at hvis alle bare tenker mer på seg selv og på sitt land, da blir alt bra. Egoisme og patriotisme og frislipp for dem som vil ødelegge natur og klima. Et farlig og ødeleggende budskap, for verden og for klima.

Så kom den andre Donald, som heter Tusk til etternavn, og som leder EU, men nå skal gå av. I et syv minutters innlegg satte han skapet, og Trump, på plass. Han vil bytte ut globalisering med solidaritet.

Uten solidaritet og samarbeid over landegrensene taper de minste og klimaet, mente han. Patriotisme som ideologi utarter ofte til hat mot andre og det farlig. Og hvis vi vil ha slutt på «falske nyheter» , så må ledere slutte å lyve.


Enkelt, greit og helt riktig. Den talen trenger ledere i EU-land ta til seg, for både høyreekstrem rasisme og klimafornekting brer om seg også i Europa.


Men vi har Greta. Hun og alle klimaaktivister og framsynte politikere og næringslivsledere må slå seg sammen. Vi kan finne løsningene som både kutter klimautslipp og skaper arbeidsplasser. Vi trenger rett og slett en Green New Deal, som de sier i her i New York. Eller grønn ny deal, som vi i SV kaller det.


Vi trenger å endre samfunnet vårt, fra topp til tå. Og mens vi gjør det, må de mange som bor i Norge få det bedre. De må få mer makt og bedre råd. Lokalsamfunnene må bli bedre, og mer menneskevennlige. Det er befolkningen som skal være i sentrum, ikke direktørene, aksjespekulantene og de aller rikeste.


En grønn ny deal er å gjøre samfunnet mer rettferdig og mer bærekraftig, samtidig. Vi skal kutte klimautslipp, skape arbeidsplasser og tjene penger.


Vår egen statsminister kom ikke godt ut av det i møtet med Thunberg. Ikke hadde Erna Solberg nye klimakutt å komme med. Ikke hadde hun lagt fra seg den falske «oljeboring for klima»-retorikken, og hun mente til og med at Thunberg kun burde redde kloden på fritiden, ikke i skoletiden. Så fjernt fra å ta ansvar og ta fakta på alvor er vår statsminister. Ingen lyttet til ungdommene før de sluttet å gjøre som de voksne sa.

Det er klimaskoft, og ikke skolestreik som er farlig. Det er Solberg, ikke Thunberg som er problemet.

Karin Andersen, stortingsrepr. (SV), Hedmark