Vinterferie i påskevær

VINTERFERIE: Kari Reikvam og Sverre Briseid har en ekstra lang vinterferie med barna Eskil, Alma og Sindre på hytta på Sjusjøen i år. I påsken reiser de til Syden.

VINTERFERIE: Kari Reikvam og Sverre Briseid har en ekstra lang vinterferie med barna Eskil, Alma og Sindre på hytta på Sjusjøen i år. I påsken reiser de til Syden. Foto:

I år bytter småbarnsfamilien ut fjellpåsken med Syden og tar heller en ekstra lang vinterferie. Men på Sjusjøen har de allerede påsketemperatur…

DEL

(GD Hytte) For det var behagelig på plussiden da familien Reikvam/Briseid satte seg ned ved Skjervaldhytta ved Birkebeinerløypa, nedenfor Sjusjøen, som så mange andre barnefamilier tirsdag. Der var Destinasjon Sjusjøen i gang med sine aktiviteter for hyttefolket i vinterferien.

For Oslo-familien blir den som en påskeferie. De er trolig ikke alene når påsken er i siste halvdel av april.

Klimaforsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt sier at vinterferien er i ferd med å overta som utfartsperiode på grunn av bedre snøforhold.

– Men for oss er det tilfeldig at det blir slik i år. Jeg har pappaperm og kunne for første gang ta en lang vinterferie her, samtidig som foreldrene inviterte oss på Syden-tur, sier Sverre Briseid.

Han har begynt dagene på klisterføre og med atskillig mindre snø rundt hytta enn i fjor.

– Men håpet er fortsatt å kunne gå på ski her helt til mai, sier han.

 VED BIRKEBEINERLØYPA: Skjervaldhytta ble bygd til innspillingen av filmen Birkebeinerne. Tirsdag ble den fylt av aktiviteter.

VED BIRKEBEINERLØYPA: Skjervaldhytta ble bygd til innspillingen av filmen Birkebeinerne. Tirsdag ble den fylt av aktiviteter. Foto:

– Unormalt varmt

For denne februarmåneden har vært unormal varm på Østlandet, ifølge klimaforsker Mamen.

– Vintrene på Østlandet har vært uvanlig milde hvert år de siste fem årene. For ti år siden var det til sammenligning minus fire grader og opptil 67 cm snø mot slutten av vinterferieuken i Oslo, sier Mamen til NTB.

Han mener det er naturlig å se de milde vinterne i sammenheng med global oppvarming.

– Generelt regner vi med milde vintre fremover. Bare nå og da vil vi få vintre av god, gammeldags kaliber, sier Mamen og viser til at det ble satt ny varmerekorder for februar både i Hordaland og Oppland fredag i forrige uke. På Bjorli ble det målte 13,3 grader, Etne i Hordaland 14,3.

GRILLET: Marte Kjernsholen fra Destinasjon Sjusjøen og Eirik Eggen Heltorp fra Eiendomsmegler1 i Lillehammer serverte pølser.

GRILLET: Marte Kjernsholen fra Destinasjon Sjusjøen og Eirik Eggen Heltorp fra Eiendomsmegler1 i Lillehammer serverte pølser. Foto:

– Været spiller ingen rolle

For familien Reikvam/Briseid var gode snøforhold og mil på mil med velpreparerte langrennsløyper avgjørende for at det ble hytte i Birkebeinerbakken på Sjusjøen.

– Vi har brukt hytta mye. Jeg tar daglig en egen skitur. Med det milde føret i dag og i går er det på felleski, sier Sverre Briseid.

Han og kona Kari Reikvam synes ikke været med milde temperaturer og tett tåke de første dagene spiller noen rolle for ferien.

– Vi koser oss uansett. Regelen er at vi skal ut hver dag, enten på ski eller for å ake. Birkebeinerbakken, den tidligere alpinbakken, er preparert og fin å ake i.

TANDEMSKI: Harald Fagerhaug spente skiene på Ida og Vilde Wiberg og lot søsknene fra Bærum få prøve spesiallagde miniski for to.

TANDEMSKI: Harald Fagerhaug spente skiene på Ida og Vilde Wiberg og lot søsknene fra Bærum få prøve spesiallagde miniski for to. Foto:

Leier inn eventselskap

Tirsdag fikk de virkelig leke. Destinasjon Sjusjøen leide inn eventselskapet Team Kreativ fra Lillehammer for aktiviteter for barn ved Skjervaldhytta. Det er et nytt selskap.

– Den begynte som en studentbedrift i 2011. Siden jeg tok masteroppgaven, har jeg levd av virksomheten, forteller Harald Fagerhaug, som bøy på mange aktiviteter for barna.

Det satte Terje Holm pris på, hytteeier fra Ottestad ved Hamar. Han var på tur med sønnene.

– Slike utfartsmål gjør det enklere for alle å få med ungene på tur, sier han.

SNØBALLKATAPULT: Fredrik fra Ottestad laget snøball i den kramme snøen og skjøt på blink. Bak filmet far Terje Holm.

SNØBALLKATAPULT: Fredrik fra Ottestad laget snøball i den kramme snøen og skjøt på blink. Bak filmet far Terje Holm. Foto:

Flere aktiviteter resten av uken

Også i fjor samlet Destinasjon Sjusjøen hyttefolket til familiedag ved Skjervaldhytta i vinterferien, hytta som ble bygd til innspillingen av filmen Birkebeinerne.

SOLBÆRSAFT: Tone Alterskjær serverte varm drikke til Alfred Stende og far Simon, som har hytte i Birkebeinerbakken.

SOLBÆRSAFT: Tone Alterskjær serverte varm drikke til Alfred Stende og far Simon, som har hytte i Birkebeinerbakken. Foto:

– Målet er å skape aktiviteter for hyttefolket. Samtidig er det en fin måte for oss til å treffe hytteeiere og få innspill. Nærmere 200 var innom i dag, sier Tone Alterskjær, som fortsetter med aktiviteter utover i uken.

Onsdag er det ved Kroksjøen, torsdag i Hallabakken, nord for Kiwi, før vinterferieuken avsluttes med VM-fest på Sjusjøen skistadion lørdag. Der blir det rebusløp for barna, og tv-sending fra VM på ski i Seefeld på storskjerm.

Artikkeltags