Gå til sidens hovedinnhold

Klimabløff fra NRK Dagsrevyen

Artikkelen er over 1 år gammel

leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Det var slett intet bevis på klimaendringer og permafrost som forsvinner, hva Dagsrevyen viste fra Alaska 2. adventshelga. NRKs USA-korrespondent Anders Magnus sitt videobrev ble annonsert som bevis på, at klimaendring smelter permafrosten i Arktis. Å slå hull på metanbobler i islagte vann og samtidig tenne fyr på gassen, slik Magnus gjorde i Alaska, er en gammel lek. Dette er metan som dannes av forråtnelse i bunnslammet. Et fenomen som har vært siden tidenes morgen.

NRK laget selv i 2015 et nettoppslag med video som viser antennelse av metanlommer i Glommaisen; "Her får Lars isen til å brenne".

Når det gjelder å lage tunneler i permafrost, så er det noen av de minst varige tunnelene en kan lage. Det fikk amerikanerne erfare da de ville lagre atomvåpen i tunneler i permafrosten i Alaska. Magnus ville ha det til at klimaendringer hadde skylda. Men faktum er at lager en tunneler i permafrost, så slipper en inn luft som sommerstid får veggene til å smelte med årene. Selv luftsluse ved inngangen har problemer med å fungere i det lange løp. Det har de fått erfare i inngangen til det internasjonale frømagasinet i permafrosten på Svalbard.

Det er permafrost i de fleste fjell i Norge opp mot 2000 meter og høyere. Da NATO laget tunnel i Gaustatoppen på 50-tallet, så støtte de på permafrost og fikk problemer, fordi den begynte å smelte pga. varm luft i tunnelen sommerstid.

Magnus besøkte en stusslig og mer eller mindre fraflyttet landsby på tundraen i Alaska. Husene var ødelagt av setningsskader pga. av permafrosten. Veiene i området bølget verre enn noen norsk vei i teleløsningen. Dette var klimaendringenes skyld, ble vi fortalt.

Når det gjelder å bygge veier og hus på permafrost, så har en til alle tider erfart, at det er berg og dalbane gjennom året. Derfor brukes de tilfrosne elvene som bilveier, og vinteren er den beste tiden for transport på tundraen.

Hus på permafrost trenger sofistikert og kostbar fundamentering. Blant annet kan en bore og sette ned pæler gjennom de frosne løsmassene og dypt ned i fast fjell.

Vi står på terskelen til et nytt tiår. 2020-tiåret kan bli tiåret hvor klimasaken brenner seg ut. Mas og bløff, klimaavgifter, klimamilliarder og ødeleggelse av naturarealer til grønt skifte gir slitasje i opinionen og er ikke bærekraftig politikk i lengden.

Arnt Orskaug, Lillehammer